25 nordiske miljøorganisasjoner krever felles redningsaksjon for ulven

Pressemelding - 22 november, 2012
På vegne av 800 000 støttespillere ber 25 nordiske miljøorganisasjoner statsministrene i Norge, Sverige og Finland om å beskytte ulven.

En ulv i de finske skoger

En samlet nordisk miljøbevegelse krever at Jens Stoltenberg, Fredrik Reinfeldt og Jyrki Katainen blir enige om en felles forvaltning av ulven. 

Kun tre ulveflokker har lov til å føde ulvevalper på norsk side, mens tjue flokker har liknende tillatelse på svensk side. 

– Vi er sterkt bekymret over den manglende viljen til å sikre langsiktig overlevelse av ulven i Norge, Sverige og Finland. De siste årene er det kommet politiske initiativ som tar oss i motsatt retning, og som vil føre til synkende bestandsmål og økt jakt på ulv, heter det i brevet som er signert lederne i de nordiske miljøorganisasjonene. 

Brevet er også sendt de tre landenes miljøvern- og landbruksministre, samt EU og Bern-konvensjonens sekretariat. 

Miljøbevegelsen i de nordiske landene krever: 

  • Et overordnet nordisk samarbeid for å sikre en ansvarlig forvaltning og ulvens overlevelse i et langsiktig perspektiv.
  • At Jens Stoltenberg sikrer at ulveforvaltningen i Norge er i samsvar med overordnede forvaltningsprinsipper. Norsk ulveforvaltning må bli så ambisiøs at den sikrer ulvens framtid i Norge.
  • At Norge tar et mye større forvaltningsansvar i et felles nordisk samarbeid, blant annet ved å øke det nasjonale bestandsmålet.


Det er første gang siden 1989 at nordiske miljøorganisasjoner står sammen om en sak. 

I brevet fra de nordiske miljøorganisasjonene går det fram at Norge gjennom å manipulere med bestandstall, vil kunne legge et ytterligere press på ulven. Norge har bestemt at kun tre ulveflokker får lov å føde ulvevalper i norsk natur. Gir svenskene Norge medhold i å telle grenseulvene, kan det bety slutten for de tre helnorske familiegruppene. 

– Vi er overbevist om at en felles forvaltning er avgjørende for å sikre ulvens overlevelse i de nordiske landene. Vi oppfordrer nå de tre nordiske regjeringene til modig, ansvarlig og samordnet handling før det er for sent, skriver miljøorganisasjonene.

Les brevet her

Emner
Tags