Isbjørnaktivister på Exxon-rigg i Ølen: Hold dere unna Arktis!

Pressemelding - 24 mars, 2014
På 25-årsdagen for den katastrofale Exxon Valdez-ulykken i arktisk Alaska aksjonerer Greenpeace mot Exxons oljerigg West Alpha, som nå ligger i Ølen. Budskapet er at Exxon ikke må risikere et nytt Exxon Valdez i Arktis.

Ølen, Norway 24th March 2014Today on the 25th Anniversary of the Exxon Valdez oil spill in Alaska, Greenpeace climbers scaled an ExxonMobil rig destined to drill in the Russian Arctic. The activists are calling for a ban on offshore drilling in the Arctic.

Mandag morgen klatret to isbjørner fra Greenpeace opp på den 27 år gamle norske oljeriggen West Alpha. Riggen klargjøres for ExxonMobil, som planlegger å bore etter olje i det russiske Karahavet i Arktis.

-Vi er her for å si klart ifra til Exxon at de må holde seg unna Arktis. Vi er her på vegne av mer enn 5 millioner mennesker som ønsker å beskytte Arktis mot oljeboring, sier aktivisten Ethan Gilbert, som er født i Alaska.

Seksten aktivister deltok i demonstrasjonen, der noen av dem klatret opp på oljeriggen og resten markerte budskapet fra vannet. Bannertekstene lød «No Exxon Valdez in Russian Arctic».

- Det er risikosport å bore etter olje i det sårbare Arktis, på et så ugjestmildt og utilgjengelig sted som Karahavet. Hvis det skulle skje en oljeulykke her, er hjelpen mer enn tusen kilometer unna, og det vil være umulig å rydde opp. Se på Exxon Valdez – der finner de olje i området selv 25 år senere, sier arktisrådgiver i Greenpeace, Erlend Tellnes.

Området Exxon planlegger å bore i ligger delvis inne i en nasjonalpark med store naturverdier. Karahavet er isdekt opptil 300 dager i året, noe som gjør risikoen stor for at et eventuelt oljeutslipp vil havne i isen. Det finnes i dag ingen effektive måter å rydde opp et oljesøl om det skulle havne i isen, og Exxon har ikke en gang utstyr for å bore avlastningsbrønn innen isen legger seg om ulykken skulle være ute.

- Vi kan ikke risikere et nytt Exxon Valdez i Arktis, og vi kan ikke risikere klimaet. Hvis vi skal unngå farlige klimaendringer, må vi la mesteparten av oljen, kullet og gassen som allerede er funnet bli i bakken. Da er det galskap å lete etter mer, sier Erlend Tellnes i Greenpeace.

Bilder fra aksjonen vil bli tilgjengelige her: http://bit.ly/OHvB84

Bakgrunnsnotat om Exxons boreplaner i Karahavet er tilgjengelig her.

Bakgrunnsinformasjon om Exxon Valdez-ulykken finnes her.

 

Kontakt:
Truls Gulowsen, leder i Greenpeace, tlf 901 07 904
Erlend Tellnes, arktisrådgiver, tilstede i Ølen, tlf 993 73 407
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsrådgiver, tilstede i Ølen, tlf 977 10 530

Støtt aksjonen for et værnet Arktis.