Statoil anmeldt for 19 lovbrudd av kanadiske myndigheter

Pressemelding - 11 februar, 2011
Statoil ble i går anmeldt av kanadiske miljømyndigheter for ulovlig bruk av vann og feilrapportering av vannforbruk. Anmeldelsen gjelder tjæresandanlegget i Alberta i Canada. Statoil har vært under etterforskning siden 2008.

– Hvis anklagene stemmer, er det pinlig for Statoil og for den norske stat som eier. Ikke bare har man brukt vann ulovlig – Statoil har etter anklagene bevisst feilrapportert. Slik kan ikke et statseid selskap drives, sier Truls Gulowsen i Greenpeace i Norge.

Statoil kan få opptil 60 millioner i bøter.

Anmeldelsen kommer mindre enn to uker etter at Statoil startet opp produksjonen av olje fra tjæresand i Canada. Det ulovlige vannforbruket skal ha skjedd i perioden 2008-2010. Produksjon av olje fra tjæresand er svært vannintensivt.

Statoil har gjentatte ganger påstått at deres vannforbruk ikke er kilde til bekymring, ettersom 90 prosent skal gjenvinnes og det øvrige behovet på 20.000 kubikkmeter per dag skulle komme fra tette grunnvannsreservoarer.

-- Jens Stoltenberg bør ta ansvar og trekke Statoil ut av tjæresand, før Statoil drar seg selv, Norge som miljønasjon og klimaet enda lenger ned i søla.

Les mer om saken

Les pressemeldingen fra Albertas miljømyndigheter

Se påtalen fra de Canadiske myndighetene

For videre henvendelse, ta kontakt med

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge
(+47) 90107904
Henning Reinton, informasjonssjef
(+47) 91600474