OCEANEN

Oceanen zijn ons grootste ecosysteem en ondersteunen alle leven op aarde. Overbevissing, mijnbouw en andere industriële activiteiten bedreigen de vitale functies van onze oceanen. We moeten ze dus beschermen!

HET PROBLEEM

Oceanen zijn ons grootste ecosysteem en ondersteunen alle leven op aarde. Ze produceren de helft van alle zuurstof en spelen een sleutelrol in de warmteregulering van onze planeet. Overbevissing, mijnbouw en andere industriële activiteiten bedreigen de vitale functies van onze oceanen. Daarbij komen nog uitdagingen als de opwarming van de aarde, de verzuring van ons zeewater en de plasticvervuiling. Omdat de grootste mariene biodiversiteit buiten landelijke grenzen ligt, kan deze alleen door internationale samenwerking beschermd worden.

WAT WE DOEN

De bescherming van onze oceanen is voor Greenpeace een kerntaak. Na jarenlange campagnevoering werd zo op de biodiversiteitstop COP15 aangenomen dat 30% van de oceanen beschermd moet worden. Ook voeren wij al decennialang acties en politieke druk uit op internationale onderhandelingen voor een oceanenverdrag. In 2023 werd tijdens de Verenigde Naties conferentie in New York eindelijk een overeenstemming bereikt over het beschermen van de oceanen. Het is een historisch VN-verdrag dat noodzakelijk is om de gevolgen van de klimaatcrisis op te vangen en de oceanen levend te houden. Tot slot pleiten we voor een moratorium op diepzeemijnbouw.

  • Van wie is de oceaan?

    Van wie is de oceaan?

    Doorheen de geschiedenis hebben mensen het land op onze blauwe planeet opgedeeld in stukken. Zo weten we bijvoorbeeld waar België eindigt en Frankrijk begint, wat bouwgrond is en wat niet, of waar de haag tussen naburige tuinen mag staan. Maar van wie is de oceaan? Het korte antwoord: van iedereen! Voor het lange antwoord lees…

    Greenpeace Belgium
  • Bescherm de Noordpool

    Bescherm de Noordpool

    Het ijs rond de Noordpool smelt. Deze veranderingen bedreigen Arctische gemeenschappen en dieren zoals ijsberen en walvissen.

    Greenpeace Belgium
  • BP versus de Kemps zeeschildpad

    BP versus de Kemps zeeschildpad

    Niet zo lang geleden was de Golf van Mexico een paradijs voor bedreigde zeezoogdieren, vissen en vogels. Alles veranderde op 20 april 2010, exact 13 jaar geleden, toen het olieboorplatform Deepwater Horizon van bedrijf British Petroleum ontplofte.

    Greenpeace Belgium
  • De natuur in haar recht: maakt België ecocide strafbaar?

    De natuur in haar recht: maakt België ecocide strafbaar?

    We zijn als zoogdier afhankelijk van de natuur voor onze lucht, water en voedsel. En toch plegen mensen overal ter wereld geweld tegen haar en dat vaak ongestraft. De natuur heeft bij ons namelijk weinig wettelijke bescherming. Om dat te veranderen, is het essentieel dat we ecocide erkennen als misdaad. En daar hebben we vandaag…

    Greenpeace Belgium

MEER INFORMATIE OVER ONZE BIODIVERSITEITCAMPAGNE