Er zit geen toekomst meer in fossiele brandstoffen. Dat beseffen meer en meer investeerders. In 2017 zetten heel wat nationale en internationale organisaties hun beleggingen in steenkool, olie en gas stop. De divestmentbeweging groeit sterk. Dat belooft voor 2018!

Onze universiteiten zijn de eersten van de klas

De KU Leuven verkocht haar petroleumfonds, de ULg (Luik) stopte met directe beleggingen in fossiele brandstoffen en de UGent nam de radicale beslissing om al haar fossiele investeringen stop te zetten. Ze besliste ook om een deel van haar fondsen rechtstreeks te beleggen in klimaatoplossingen. Die beslissingen kwamen er onder andere door stevig lobbywerk van onze lokale groepen en studenten.

Intussen zijn meer dan 50 vrijwilligers actief in 7 lokale campagnes voor fossielvrije universiteiten en steden. Heb je zin om je bij hen aan te sluiten? Check ons vrijwilligersnetwerk voor een lokale Greenpeacegroep in je buurt.

Een bank vooruit

Ook onze Belgische banken voelden de druk om investeringen in fossiele brandstoffen af te bouwen of zelfs stop te zetten.

Internationale overwinningen

Het zijn spannende tijden. Want tijdens de laatste weken van 2017 beslisten heel wat buitenlandse banken om hun investeringen te herzien. Het Franse Axa, ’s werelds derde grootste verzekeraar, trok een investering van 3 miljard euro weg uit steenkool en teerzand. De Wereldbank stop de financiering van de zoektocht naar en ontginning van olie en gas. En na een lange campagne van onze Australische Greenpeace-collega’s beslisten twee van de vier grootste Australische banken om hun investeringen in steenkool te verminderen of zelfs helemaal stop te zetten.

Het duurde even voor de divestmentbeweging ernstig genomen werd, maar met deze overwinningen kunnen we niet langer ontkennen dat het over en uit is voor fossiele brandstoffen.

First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win!”, zei Gandhi. Wij kunnen het zelf niet beter zeggen. Op naar 2018. Op naar nog meer divestment. Doe je mee?