Ruim zestig actievoerders uit heel Europa hebben samen met Greenpeace Nederland de Noordersluis in IJmuiden geblokkeerd. In de sluis ligt de Crimson Ace, een 225 meter lang megaschip met 60 miljoen kilo soja uit Brazilië aan boord. De activisten eisen een sterke Europese bossenwet. Ook Inheemse leiders uit Brazilië namen deel aan de actie.

Nederland is de toegangspoort tot Europa voor de invoer van producten als palmolie, vlees en soja voor diervoeder, die vaak in verband worden gebracht met de vernietiging van de natuur en schendingen van de mensenrechten. België is een belangrijke afnemer van deze producten. Zo is 26% van alle soja die Nederland opnieuw uitvoert, bestemd voor de Belgische markt.[1]

Er ligt een ontwerp van EU-wet op tafel dat een einde zou kunnen maken aan de medeplichtigheid van Europa aan de vernietiging van de natuur en de schending van mensenrechten, maar dit is lang niet sterk genoeg. Honderden schepen met soja voor veevoer, vlees en palmolie komen elk jaar naar onze havens. De Europeanen besturen misschien niet de bulldozers, maar via deze handel is Europa wel medeverantwoordelijk voor de kaalkap op Borneo en de branden in Brazilië” aldus Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland.

© Marten van Dijl / Greenpeace. Meer foto’s en video’s van de actie kan u hier downloaden.

Actie in IJmuiden

Vrijwilligers uit 15 Europese landen en Inheemse leiders uit Brazilië nemen deel aan het vreedzame protest bij de Zeepoort in IJmuiden. Klimmers blokkeren de sluisdeuren en hebben een spandoek opgehangen met de tekst ‘EU: Stop nature destruction now’. De inheemse leiders nemen deel aan het protest aan boord van de Beluga II, het 33 meter lange zeilschip van Greenpeace.

Alberto Terena, leider van het Braziliaanse Terena volk uit de staat Mato Grosso do Sul: “Wij zijn van ons land verdreven en onze rivieren zijn vervuild met gif, allemaal om ruimte te maken voor grootschalige landbouw. Europa is medeverantwoordelijk voor de verwoesting van onze thuis en kan er nu via wetgeving voor zorgen dat hier verandering in komt. Wij roepen de ministers op om die kans te grijpen, niet alleen om de rechten van de Inheemse bevolking veilig te stellen, maar ook voor de toekomst van onze planeet.”

Bossenwet

Greenpeace eist een stevige Bossenwet die volledig traceerbare ketens garandeert voor alle producten die leiden tot natuurverwoesting van soja, tot rubber en mais. Waarin niet alleen bossen, maar alle cruciale ecosystemen beschermd moeten worden. Mensenrechten van Inheemse volkeren en lokale gemeenschappen dienen goed verankerd te worden in de wet. En tot slot, mogen bedrijven die niet aan deze regels voldoen ook niet langer gefinancierd worden door Europese investeerders.

Op 28 juni komt de Europese Milieuraad bijeen om te vergaderen over het wetsvoorstel voor ontbossingsvrije producten. Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier zal hier namens België aanwezig zijn . 

Noot:

[1] Cijfers uit de Profundo-briefing Braziliaanse soja-import naar Nederland door Barbara Keupper in opdracht van Greenpeace Nederland, mei 2022

Beeldmateriaal (foto, video) van de actie vindt u hier