UPDATE
Na maandenlang burgerprotest onder leiding van actiecollectief Ineos Will Fall en een juridische actie van verschillende milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, tegen dit project, kwam op 14 januari 2021 het goede nieuws dat een groot deel van Project One onzeker is. De raffinaderij zal er waarschijnlijk niet meer komen, wat (nu al) neerkomt op een halvering van dit schadelijk project. We hopen dat dit een uitnodiging is aan industrie en politiek om nu echt in te zetten op een klimaatneutrale toekomst voor de haven, met duurzame tewerkstelling.
——

Met een eigen wielerteam probeert Ineos deze dagen goedkope publiciteit te scoren, maar er is een andere reden waarom de naam van deze Britse multinational elke dag in het nieuws zou moeten zijn. De petrochemische reus wil namelijk twee nieuwe plastiekfabrieken bouwen in de Antwerpse haven, die nefast zijn voor omgeving en klimaat. Tot eind deze week kun jij hier ook nog bezwaar tegen indienen, via ons petitieplatform 11M.

Ik verzet me tegen deze plastiekfabrieken!

Geen ontbossing zonder volledige vergunning!

De directe aanleiding voor deze actie is de vergunning die Ineos hoopt te krijgen om 55 ha bos te kappen op de locatie voor de nieuwe fabrieken. Deze natuur was altijd al bestemd om op termijn te verdwijnen voor industrie, maar op dit moment heeft Ineos nog helemaal geen bouwvergunning op zak – en het staat ook niet vast dat het die ooit zal krijgen. De bomen toch alvast kappen is dus de kar voor het paard spannen.

Het is tekenend voor de tactiek van Ineos’: met kleine stapjes voldongen feiten creëren en hopen het protest voor te blijven. Door ook de vergunningen voor deze stapjes op te knippen (‘saucissonering’ in het jargon), is het namelijk veel moeilijker om zicht te krijgen op de totale impact van het project. Die tactiek is dan ook illegaal volgens Belgisch en Europees recht.

Bomen kappen en dan zien we wel? Mooi niet!

Winst voor Ineos, ramp voor milieu en klimaat

Redenen genoeg om je te verzetten tegen deze plastiekfabrieken!

Maar achter deze slinkse tactiek verschuilen zich nog veel grotere problemen met dit project. Zo wil Ineos met de nieuwe installaties ethyleen en propyleen produceren, twee grondstoffen voor de plastiekindustrie. Een groot deel ervan is bestemd voor single use plastics, die na één keer te zijn gebruikt voor eeuwig op een stort of in zee belanden – als ze al niet als kleine balletjes (nurdles of plastiekkeutels geheten) onze stromen en stranden vervuilen.

Bovendien plant Ineos hiervoor schaliegas aan te voeren uit de VS. Dit fossiel gas zorgt natuurlijk voor een hoop CO2-uitstoot tijdens de 40 jaar die Ineos de fabrieken wil laten draaien, maar bij de ontginning komt ook het nog veel krachtigere methaangas vrij (vergelijkbaar met de methaanputten op de zeebodem die Greenpeace recent documenteerde).

Sluit je aan bij het protest!

Het valt dan ook niet te begrijpen dat dit project zo veel steun geniet van de Antwerpse politiek, zowel bij de stad als de provincie – en dit tegen het eerdere negatief advies van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos in. Ook de Vlaamse overheid steunt de plannen van de Britse multinational, met een bankgarantie van een half miljard euro. Er wordt met andere woorden belastinggeld gebruikt om de wankele financiële situatie van een privé-bedrijf te ondersteunen.

Het project maakt echter ook heel wat protest los in Antwerpen en daarbuiten. Een coalitie van organisaties waaronder Greenpeace verzette zich eerder al tegen de kaplust van Ineos en jij kunt nu hetzelfde doen: dien vandaag bezwaar in tegen deze ramp voor milieu en klimaat!

Geen belastinggeld voor klimaatvernieling! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest