De zon schijnt voor iedereen, maar toch kan nog niet iedereen profiteren van zonne-energie. Gezinnen die wonen in een appartement, huurhuis of een woning zonder geschikt dak kunnen helaas vaak geen gebruik maken van deze goedkope en propere bron van energie. Althans, nog voor even, want nog voor de zomer moet dit veel eenvoudiger en interessanter worden. Zo kan binnenkort iedereen profiteren van voordelige zonnestroom, met of zonder zonnepanelen. 

Ik teken de petitie

Zonne-energie kan zonder twijfel de motor van een democratische energietransitie genoemd worden. Het is de goedkoopste en één van de properste bronnen van energie met een enorm onbenut potentieel in België. Daarom stelden we in een vorige blog reeds 20 GW zonne-energie tegen 2030 als doel. Helaas komen zonnepanelen soms in een slecht daglicht, zoals zeer recent in Vlaanderen nog gebeurde toen het Grondwettelijk Hof de overgangsmaatregel van de terugdraaiende teller vernietigde. De terugverdientijd van een installatie werd plots een stuk langer en gezinnen verloren aan rendement. Kortzichtige regelgeving en loze beloftes zorgden er al verschillende keren voor dat het investeringsvertrouwen in zonnepanelen een stevige deuk kreeg. Dat is jammer, want zonne-energie is goed voor het klimaat en zou ook goed moeten zijn voor je portefeuille. 

Zonne-energie voor iedereen!

2021: een jaar van kansen voor iedereen

2021 is een belangrijk jaar voor zonne-energie en zit gelukkig boordevol opportuniteiten en kansen. De regionale overheden moeten immers de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie tegen het begin van de zomer hebben omgezet in regionale wetgeving. 

De burger staat centraal in deze richtlijn en krijgt tal van nieuwe rechten die de energiemarkt wel eens fors overhoop zouden kunnen gooien. 

Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om energiegemeenschappen op te richten waarbij overtollige elektriciteit van zonnepanelen voordelig verkocht kan worden aan de deelnemers zonder zonnepanelen. Deelnemers in een energiegemeenschap zullen ook samen kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van de buurtschool of de sporthal en deze elektriciteit zelf kunnen verbruiken. Zonne-energie kan zo voordelig verkocht en geruild worden binnen de energiegemeenschap en wordt dus écht toegankelijk voor iedereen, ook voor gezinnen zonder zonnepanelen.  

Gezien de voordelen die deze collectieve systemen hebben op het elektriciteitsnet is een sterke reductie in netkosten verdedigbaar. Zo kan er een economisch model gecreëerd worden waarbij gezinnen met niet gebruikte stroom uit hun zonnepanelen die tegen een iets hogere prijs aan andere gezinnen kunnen verkopen dan ze zouden krijgen door die gewoon op het net te plaatsen. Die laatste betalen dan weer een lagere prijs voor deze elektriciteit door de reductie in netkosten. Zo hebben zowel de gezinnen met als zonder zonnepanelen voordeel bij deze energiegemeenschappen. 

De omzetting van de Europese richtlijn is het uitgelezen moment om het regelgevend kader voor zonnepanelen grondig te hervormen en alle burgers te laten profiteren van zonne-energie. Met een stabiel, transparant en toekomstgericht kader kunnen onze regionale overheden het investeringsvertrouwen in zonnepanelen herstellen en behouden. Zo wordt zonne-energie toegankelijk en rendabel voor iedereen, met of zonder eigen zonnepanelen. 

Teken onze petitie

Er is nog een lange weg af te leggen voordat écht iedereen van voordelige zonnestroom kan genieten. De teksten voor de omzetting van de Europese richtlijn zijn vandaag nog niet sterk genoeg, en ook in de bestaande regelgeving moeten er nog obstakels en hindernissen weggewerkt worden. Greenpeace lanceerde daarom een petitie en eist van onze ministers van energie een stabiel, transparant en eenvoudig regelgevend kader dat een sterk economisch model creëert. Teken onze petitie! 

Ik teken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest