Vandaag betuigde Greenpeace haar steun aan de socialistische vakbond ACOD Spoor in hun strijd tegen de aangekondigde sluiting van loketten en de verkorting van de openingstijden in de stations. We leggen hierdoor mee de nadruk op het belang van kwalitatieve openbare diensten in functie van een inclusieve en duurzame mobiliteit.

Teken onze petitie voor het openbaar vervoer van morgen

Greenpeace-medewerkers gingen ter plaatse bij de actie in station Brussel-Centraal om hun steun te betuigen aan de spoorwegvakbond. Die organiseerde in het hele land acties om de sluiting van loketten aan de kaak te stellen die onlangs door de NMBS werd aangekondigd. We gaven de acties ook meer ruchtbaarheid op onze sociale media.

ACOD Spoor verzet zich tegen deze geplande sluitingen en verdedigt het concept van een ‘openbare dienst’. Voor de nationale voorzitter van ACOD Spoor, Pierre Lejeune, betekenen deze sluitingen een nieuwe stap in de afbouw van openbare dienstverlening en naar de ontmenselijking en ‘verwoestijning’ van treinstations. Het is volgens hem ook een nieuwe klap voor het spoorwegpersoneel, waar opnieuw banen zullen worden geschrapt.

Greenpeace steunt deze actie van ACOD Spoor omdat kwaliteitsvol openbaar vervoer, dat de reiziger centraal stelt, van cruciaal belang is om onze mobiliteit in overeenstemming te brengen met de uitdaging van de klimaatcrisis. Experts benadrukken dat menselijke aanwezigheid en niet-digitale diensten essentieel blijven om een inclusieve mobiliteit te garanderen en het gevoel van veiligheid in treinstations te versterken. Het is dan ook belangrijk goed na te denken over de rol van stations en loketten in de toekomst van het openbaar vervoer.

Publieke dienstverlening met oog op de toekomst

Het openbaar vervoer moet een publieke dienst blijven. Overheidsmiddelen moeten uiteraard verstandig worden gebruikt en beheerd, maar pure winstlogica garandeert geen openbare diensten van goede kwaliteit. Nauwelijks gebruikte loketten in stand houden kan financieel moeilijk te rechtvaardigen zijn. Maar ze zomaar sluiten zonder na te denken over veiligheid, alternatieven op lange termijn voor passagiers of het belang van de aanwezigheid van personeel, geeft weinig blijk van visie op de toekomst en op publieke dienstverlening.

Het is onverstandig om een dienst voor reizigers af te schaffen terwijl momenteel een politieke visie op het spoor en het openbaar vervoer wordt besproken. Het komende jaar werkt federaal minister van Mobiliteit Gilkinet immers samen met de NMBS en Infrabel aan de opstelling van een nieuw publieke dienstencontract, de opvolger van het beheerscontract (dat 9 jaar geleden al is afgelopen). Dit nieuwe contract, dat een looptijd van 10 jaar zal hebben, zal bepalend zijn voor de opdrachten die de NMBS en Infrabel moeten uitvoeren, alsook voor het bedrag van de subsidies die door de Belgische regering worden toegekend. 

Greenpeace roept alle betrokkenen op om de beslissing over minder dienstverlening in treinstations op te schorten, en dit in de context van die nieuwe overeenkomst over de toekomst van het spoor te bespreken.

Lees ook: Onze ambitie voor het nieuwe publieke dienstencontract 

Teken onze petitie voor het openbaar vervoer van morgen Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest