Twee weken nadat Code Rood, de historische actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, 1000 burgers bijeenbracht, kwamen gisteren 30.000 mensen de straat op voor de Klimaatmars. Een nieuw succes en een nieuwe oproep aan politieke leiders om klimaatactie te versnellen. We kunnen nog steeds onder de kritische drempel van 1,5°C blijven, maar dan moeten we snel handelen. En elke tiende van een graad telt. Twee weken voor de start van de VN klimaattop COP27 in Egypte hebben we deze boodschap nogmaals afgegeven… luid en duidelijk! Bekijk de foto’s en (her)beleef de sfeer van de mars op 23 oktober in Brussel. 

© Greenpeace / Betty Matthysen

Vrolijke vastberadenheid

De Klimaatmars was een feest! Niets staat ons in de weg om onze vastberadenheid te tonen in een vrolijke en goede bui. De muziekgroep “Baque de Chuva” zorgde voor de sfeer.

Mensen en planeet vóór winst

Het spandoek van het Greenpeace-blok: ‘People and Planet before profit’. In het Nederlands ‘Mensen en planeet boven winst’. 

Terwijl mensen hun energierekeningen niet meer kunnen betalen, maken grote vervuilende fossiele brandstofbedrijven enorme winsten. De overheid moet deze overtollige winsten meer belasten. Dit geld zou gebruikt moeten worden om gezinnen in nood te helpen hun rekeningen te betalen. Ook moet het burgers en bedrijven helpen hun energieverbruik te verminderen (door bijvoorbeeld gebouwen te isoleren) en over te schakelen op groene energie. Een oplossing voor tegelijk  de sociale crisis én de klimaatcrisis.

© Greenpeace / Betty Matthysen

Dringend verzoek

De Klimaatcoalitie – waarvan Greenpeace lid is – en 30.000 mensen stapten, zongen, dansten, schreeuwden en hielden borden omhoog om een krachtige boodschap aan politici af te geven: zorg voor een duurzame planeet met rekeningen die betaald kunnen worden. Hoewel de situatie met de dag slechter wordt, is het nog steeds mogelijk de kritische grens van 1,5°C niet te overschrijden. We moeten snel handelen. Politici zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, vooral tijdens de COP27 in Egypte over minder dan twee weken. Elke tiende van een graad telt.

Code Rood 

Herken je deze gele ‘Totale Revolutie’ banner van Code Rood? Op 8 en 9 oktober blokkeerden 1000 mensen de toegang tot het TotalEnergies depot in Feluy en gisteren stapte een deel van hen mee in de Klimaatmars.

© Greenpeace / Betty Matthysen

Landbouwcrisis

Onze regeringen moeten dringend concrete toezeggingen doen om de natuur en de landbouw te beschermen. We moeten onze voedselsystemen omvormen tot natuurvriendelijke, eerlijke en gezonde productieketens. Elke dag laten boeren zien dat een ander model mogelijk is.

© Greenpeace / Betty Matthysen

Protest werkt!

De problemen zijn bekend, de oplossingen zijn bekend. Desondanks doen onze politici nog steeds veel te weinig. Betogingen blijven een krachtige manier om hen onder druk te zetten. Hoewel de politieke reactie ontoereikend is geweest, hebben de mobilisaties van de afgelopen jaren het klimaat hoog op de politieke agenda gezet. We moeten de vaart erin houden.

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp