Lopen jouw autoritten op wieltjes? Niet echt! Denk maar aan al die files of hoe moeilijk het is om een parkeerplekje te vinden in een stad bómvol auto’s. Maar we mogen vooral niet vergeten hoe vervuilend die wagens zijn en welke gezondheidsproblemen ze met zich meebrengen… Hoog tijd om dit aan te pakken!
Mobiliteit die minder rond auto’s draait? Nog niet meteen in België
Een maatregel die enorm zou helpen, is de verkoop van auto’s op diesel of benzine afbouwen. Maar… België lijkt nog niet meteen bereid om die weg in te slaan. En dat terwijl andere landen al wel het voortouw namen en het einde van de verkoop van deze vervuilende auto’s in 2025 (Noorwegen) of tegen 2030 aankondigden (Zweden, Denemarken, Nederland, Ierland, Slovenië en India).
En dat is niets te vroeg: een rapport dat vorig jaar in opdracht van Greenpeace verscheen, onthulde namelijk dat we de verkoop van voertuigen die op benzine of diesel rijden ten láátste in 2028 moeten stoppen. Alleen zo kunnen we onze klimaatverplichtingen nakomen en de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C. Wanneer komt er nu eindelijk verandering in de mobiliteit?
Of België al kampioen is van de lage-emissiezones?
Nee, nog lang niet! Ja, je vindt hier en daar al lage-emissiezones (Antwerpen, Brussel) of ze komen er bijna aan (Gent, Mechelen, Willebroek), maar dat zou allemaal nog veel sneller moeten gaan.
In Vlaanderen nodigen we alle steden uit om snel lage-emissiezones in te voeren en die te laten evolueren naar ultra-lage emissiezones die het einde voor diesel- en benzinewagens in de stad in het vooruitzicht stellen. Brussel zou écht het voortouw kunnen nemen. De vorige regering had al het voornemen om diesel- en nadien benzinewagens uit de stad te weren vanaf 2030. De nieuwe ministers moeten nu aan de slag, en kunnen inspiratie op doen in Parijs. Daar zijn dieselwagens niet meer welkom vanaf 2024, en benzinewagens vanaf 2030.
In plaats van het stuur in handen te nemen, lijkt België zich eerder op de passagiersstoel gesetteld te hebben. Wat een grote vergissing is, aangezien bijna een kwart van de Belgische CO2-emissies afkomstig is van transport. Het is daarom broodnodig dat de overheden de gaspedaal indrukken!
Een restrictief beleid voor gemotoriseerd verkeer moet àltijd samengaan met krachtige maatregelen om de mobiliteit voor voetgangers en fietsers en het openbaar vervoer te verbeteren. Alleen door dat te combineren, krijgen we een mobiliteit die het beste is voor onze samenleving, onze gezondheid en onze planeet.
Wil je de ministers ook een duwtje in de rug geven? Teken dan nu onze oproep aan hen voor een gezondere lucht voor onze kinderen.