Greenpeace België stelt vast dat extreem rechts groter wordt na de verkiezingen van 9 juni. Wij vinden dat zorgwekkend. Als politiek onafhankelijke milieuorganisatie, respecteren we de democratie en de verkiezingsuitslag. Maar we komen in actie tegen standpunten die de natuur en het klimaat keihard raken en die hele bevolkingsgroepen willen uitsluiten.  Wij dragen sociale rechtvaardigheid, gelijkheid  en vrede hoog in het vaandel. Op basis van deze waarden zullen wij ons blijven inzetten voor een inclusieve samenleving waar iedereen een plek heeft, en voor een ambitieus klimaat- en biodiversiteitsbeleid.

25 000 mensen op de Klimaatmars in Brussel. Op grote spandoeken staat “Red ons klimaat en stop fossiele brandstoffen” – © Greenpeace/ Tim Dirven

9 juni was een belangrijke verkiezingsdag. Elk van ons kon stemmen voor de Europese, federale en regionale volksvertegenwoordigers. De verkozen politici zullen de komende jaren beleid uittekenen dat een grote impact op de natuur, het klimaat en onze samenleving zal hebben.

De uitslag in Vlaanderen, was voor ons, bij Greenpeace, zorgwekkend. We stellen vast dat extreem rechts groter wordt. Daarnaast zien we op EU-niveau extreem rechtse partijen in landen als Frankrijk en Duitsland als overwinnaars uit de bus komen, en in Italië hun koppositie vasthouden. Ook dat nieuws baart ons zorgen.

Als politiek onafhankelijke milieuorganisatie  respecteren we de democratie en de verkiezingsuitslag. Maar we komen in actie tegen standpunten die de natuur en het klimaat keihard raken en die vooral ook hele bevolkingsgroepen willen uitsluiten. 

Bij Greenpeace België dragen we sociale rechtvaardigheid, gelijkheid  en vrede hoog in het vaandel. Voor ons zijn dit niet zomaar woorden, maar waarden waar we ons elke dag voor inzetten.

© Greenpeace / Betty Matthysen

De maatschappijvisie van extreemrechts die gebaseerd is op het uitsluiten van ‘de anderen’ en het afbreken van de rechtsstaat, staat lijnrecht tegenover de onze. Vlaams Belang wil activisten de mond snoeren en is systematisch tegen elke vooruitgang op het gebied van klimaat- of natuurbescherming. 

Onze waarden zijn niet verenigbaar met haat, geweld, zondebokdenken, racisme of seksisme. Daarom gaan wij nooit in dialoog met Vlaams Belang: vandaag niet en ook in de toekomst niet. Wij geloven in een inclusieve samenleving, waar er plaats is voor iedereen.

Wij gaan door – jij ook?

We blijven ons inzetten voor een beleid dat de planeet respecteert en ervoor zorgt dat iedereen een waardig leven kan opbouwen. En als we ‘iedereen’ zeggen, dan bedoelen we ook iedereen, ongeacht de huidskleur, leeftijd, afkomst, religie, genderidentiteit, papieren, of seksuele geaardheid van mensen.

Dankzij jouw steun boekten we de afgelopen jaren al heel wat overwinningen. We zijn ervan overtuigd dat we de komende jaren het verschil kunnen blijven maken, met jou, en heel veel andere mensen die er net zo over denken,  aan onze zijde.

Ongeacht het politieke klimaat zullen wij blijven actievoeren voor: meer betaalbare, gezonde en energiezuinige woningen, toegang tot betaalbaar en kwalitatief openbaar vervoer,  gezonde en betaalbare voeding en natuur in eigen buurt, en voor een energietransitie waar vervuilende bedrijven niet langer beloond worden met ons belastinggeld.

© Greenpeace / Elodie Mertz

Samen met andere organisaties blijven we pleiten voor meer investeringen in het welzijn van mensen, en in een echt ambitieus beleid voor zowel klimaat als biodiversiteit.

Doorheen de geschiedenis hebben mensen die de krachten bundelden al zo vaak het verschil gemaakt. Ook in de komende jaren zal dat meer dan ooit nodig zijn. 

Samen staan we sterk.

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp