Ik teken

Al jaren wordt ons gezegd dat drastische maatregelen om het klimaat te redden te duur zijn. Nu de bedragen die vrijgemaakt worden voor de economische reconstructie na Covid-19 wereldwijd oplopen, is het duidelijk dat dit excuus op de schop mag. Het is absoluut nodig om te investeren in onze economie en samenleving, maar laten we dit dan meteen goed doen en meteen denken aan het klimaat en sociale rechtvaardigheid.

Teken onze petitie aan premier Wilmès

Zo raakte gisteren bekend dat de Europese luchtvaartsector al meer dan 12 miljard euro steun heeft gevraagd. 12 miljard! Voor de sector met de snelst groeiende uitstoot en die ook nog eens amper belastingen betaalt, maar wel enorme winsten uitkeert aan de aandeelhouders. Bovendien werden aan de reeds uitgekeerde 3 miljard euro zo goed als geen milieu- of klimaatvoorwaarden gekoppeld. Allemaal zaken waar veel burgers het niet mee eens zijn.

7185 Belgen schrijven mee aan petitie naar premier Wilmès

Hoe we dat weten? Om onze petitie naar premier Wilmès vorm te geven, organiseerden we vorige week een bevraging over de voorwaarden waaraan de investeringen in de economische wederopbouw na Covid-19 moeten voldoen. Die bevraging was een enorm succes: op enkele dagen namen meer dan 7000 mensen uit het hele land deel!

6 duidelijke eisen aan onze ministers

We legden de deelnemers 6 stellingen uit onze Covid-19-briefing voor, en vroegen hen aan te geven waarin ons belastinggeld wel of niet moet worden geïnvesteerd. Vervolgens vroegen we wat hen de laatste weken is opgevallen en wat we zeker niet mogen vergeten wanneer we opnieuw uit ons kot mogen komen. Tot slot polsten we naar hun visie op de wereld na de lockdown.

De resultaten waren verbluffend: niet alleen kwam er een overweldigende steun (tot 98%) voor het koppelen van milieu-, klimaat- en sociale voorwaarden aan de toekenning van bailouts aan bedrijven, maar we kregen ook – letterlijk – duizenden suggesties voor een sterkere, meer rechtvaardige en duurzame samenleving.

Een betere wereld na corona? Het kan!

Vooral de respons op de laatste vraag was bemoedigend: hoewel Covid-19 een enorme impact op ons leven heeft, is niet minder dan 58% van de deelnemers optimistisch over de wereld nadien. De belangrijkste redenen voor deze hoopvolle kijk zijn de toegenomen solidariteit, meer aandacht voor milieu en klimaat, en een deugddoende terugkeer naar wat echt belangrijk is.

Dat het essentieel is om ook op een sociale manier in onze toekomst te investeren, bewijst de 14% die onder meer vreest voor een economische crisis en toenemende armoede en ongelijkheid. Iets meer dan 1 op de 3 ziet dan weer weinig veranderen, niet in het minst omdat de mens een gewoontedier is, maar ook omdat economische en politieke belangen snel zullen willen terugkeren naar de orde van de dag.

Hoe wil jij dat morgen eruit ziet?

Wil jij die doemdenkers ongelijk kunnen geven? De beste manier om dat te doen, is door er samen voor te zorgen dat we niet terugkeren naar “business-as-usual”. Dat we ons niet opnieuw laten opslokken door de jachtige consumptiestrijd die niet alleen onze planeet en onze samenleving naar de rand van de afgrond drijft, maar waarbij we zelf geen tijd overhouden voor wat echt belangrijk is: tijd doorbrengen met familie en vrienden en zorg dragen voor elkaar en de natuur om ons heen.

Wil je meer lezen over onze eisen? Lees de volledige briefing hier.

Teken onze petitie aan premier Wilmès Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube