Wil je meer doen?
Ik teken ×

Het is een belangrijke dag voor de bescherming van de diepzee. Vandaag is er in de Kamer een openbare hoorzitting over diepzeemijnbouw. De stemming over een resolutie die oproept tot een moratorium zal waarschijnlijk pas na de zomer plaatsvinden. Als deze industrie groen licht krijgt, betekent dat de vernietiging van de diepzee en het spectaculaire leven op de zeebodem. Zeg nee tegen deze destructieve activiteit.

Dringend: de diepzee wordt bedreigd!
ik teken de petitie voor de bescherming van de zeebodem

Dat we het hier over de diepzee aan de andere kant van de wereld hebben, komt omdat België betrokken partij is. Ons land sponsort Global Sea Mineral Resources, een dochteronderneming van het baggerbedrijf DEME, dat een contract heeft gekregen voor diepzeemijnbouw in een deel van de Stille Oceaan. Dat gebied, dat 2,5 keer zo groot is als België, maakt deel uit van een kwetsbaar en uniek ecosysteem, waarover nog niet veel wetenschappelijke kennis beschikbaar is. 

Dringend: de diepzee wordt bedreigd!

België, een land van tegenstellingen

Hoe kan het dat België aan de ene kant voorstander is van een verdrag dat het mogelijk maakt 30% van de oceaan tegen 2030 te beschermen via de oprichting van zeereservaten, maar aan de andere kant verwoestende diepzeemijnbouw steunt? Het wordt tijd dat ons land een coherente visie ontwikkelt, en dat het zich uitspreekt voor een betere bescherming van de ganse oceaan – dus ook van de zeebodem.  

Diepzeemijnbouw mag geen werkelijkheid worden. Er zijn andere oplossingen om aan onze behoeften aan mineralen te voldoen. Wij eisen dat België deze industrie niet langer ondersteunt en zich uitspreekt voor een moratorium op deze activiteit die een rechtstreekse impact zal hebben op de zeebodem. Want al lijkt dat niet zo, de bodem van de oceaan is van essentieel belang: hij legt CO2 vast en speelt dus een rol in het klimaat evenwicht, en hij is de thuis van unieke levensvormen die bescherming verdienen. 

Ik vraag de parlementsleden om de bescherming van onze oceanen te steunen Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest