De luchtverontreiniging in ons land blijft alarmerend. Dit blijkt uit nieuwe kaarten die door de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) zijn gemaakt op basis van computermodellen. Greenpeace sleepte de Vlaamse en Waalse overheid enkele jaren geleden al voor de rechter voor het uitblijven van grondig luchtkwaliteitsbeleid. Sterkere alternatieven voor de auto zijn cruciaal om luchtvervuiling tegen te gaan.

Ons openbaar vervoer op het goede spoor: nu of nooit!

Deze nieuwe kaarten geven voor het hele grondgebied een representatief beeld van de lucht die we inademen. Lokale luchtvervuiling in nauwe en bebouwde straten met druk verkeer (street canyons) wordt zo nog beter in kaart gebracht. Vaste meetstations meten dit soort vervuiling amper of niet, hoewel veel burgers er dagelijks aan worden blootgesteld. 

Slecht voor onze gezondheid

ALARM: onze steden stikken

De conclusies zijn duidelijk: onze overheden falen om ons te beschermen tegen luchtvervuiling die schadelijk is voor onze gezondheid. Dit geldt in het bijzonder voor ongezond stikstofdioxide (NO2). Op tal van locaties wordt de Europese jaargrenswaarde – al van kracht sinds 2010 – nog steeds overschreden. Deze vervuiling draagt bovendien bij aan de neerslag van stikstof die onze natuur doet stikken.

Luchtvervuiling zorgt jaarlijks nog altijd voor duizenden vroegtijdige overlijdens en veroorzaakt hart- en vaatziektes, ademhalingsproblemen en kanker. Het verkeer is de belangrijkste bron van luchtvervuiling. Zo tonen studies dat wonen in de nabijheid van drukke wegen leidt tot een verminderde longcapaciteit bij kinderen, tot concentratiestoornissen en zelfs dementie. Luchtvervuiling kost de Belgische gezondheidszorg volgens de Europese Commissie jaarlijks maar liefst 8 miljard euro, of 725 euro per Belg.

De Europese Commissie tikte ons land al meermaals op de vingers voor het niet respecteren van de luchtkwaliteitsnormen en zette onlangs een nieuwe stap in een lopende inbreukprocedure. Binnenkort dreigt een doorverwijzing naar het Europese Hof van Justitie.

Europese gezondheidsnormen met de voeten getreden

Onze politici kunnen zich niet meer verbergen achter het riedeltje dat de luchtkwaliteit gestaag verbetert. Het is onaanvaardbaar dat Europese gezondheidsnormen meer dan 10 jaar na hun intrede nog altijd met de voeten worden getreden en tegelijk oplossingen zoals een slimme kilometerheffing politiek begraven worden. Het is nu aan de rechterlijke macht om te zorgen dat overheden hun zorgplicht nakomen.

Luchtvervuiling: rechtszaken in Vlaanderen en Wallonië

In de rechtszaak van Greenpeace tegen het Vlaams Gewest doet het Hof van Beroep normaal gesproken eind deze maand een finale uitspraak. In de rechtszaak tegen het Waalse Gewest zal Greenpeace in beroep gaan tegen een ongunstige uitspraak door de rechter van eerste aanleg

In de rechtszaak van ClientEarth en vijf Brusselaars tegen het Brusselse Gewest werden door de rechter extra maatregelen opgelegd.

Ons openbaar vervoer op het goede spoor: nu of nooit! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest