20 mei is Wereldbijendag! Voor deze gelegenheid, nemen we deze bijzondere insecten graag eens onder de loep. Waarom zijn bijen zo essentieel? Wat bedreigt hen? En wat kunnen we doen, bij ons thuis, om hen te beschermen?  

Check onze pinterest-pagina

Bijen zijn essentieel 

Bescherm deze bijzondere beestjes

Bijen spelen, net als andere bestuivers, een cruciale rol in het evenwicht van onze ecosystemen en de biodiversiteit vanwege hun belangrijkste missie, namelijk bestuiving. Bestuiving stelt planten in staat zich voort te planten. Ongeveer 4000 soorten fruit en groenten zouden niet bestaan zonder bestuiving. 75% van de wereldwijde voedselproductie is afhankelijk van bestuivende insecten zoals bijen. Indien de bijen zouden verdwijnen, zou dit het hele ecosysteem van de planeet ontregelen. 

Check onze pinterest pagina over tuinieren

Het loont dus wel de moeite om ze te beschermen, niet? Dus de volgende keer dat je een bij om je heen ziet zoemen, sta er dan eens bij stil dat het van essentieel belang is deze soort te beschermen! Want ze kennen veel bedreigingen.

Bijen zijn bedreigd

Er zijn veel bedreigingen voor bijen en andere bestuivers. Daarvan vormen insecticiden de meest directe bedreiging. Zoals de naam al zegt, zijn deze chemicaliën bedoeld om insecten te doden en worden ze nog steeds in grote hoeveelheden in het milieu gebruikt, zelfs in tuinen en op balkons.

Wist je dat sinds 1989 het aantal vliegende insecten met meer dan 75% gedaald is?!

We redden de bijen!

Bescherm deze bijzondere beestjes
  • Bij je thuis – in je tuin of op het balkon – kan je ‘drachtplanten’ zetten. De bijen halen er nectar en stuifmeel uit. Zulke planten bestaan in overvloed, dus keuze genoeg. Gebruik je eigen zaden of koop biologische bloemen, zolang we maar vermijden dat de bijen worden blootgesteld aan pesticiden.
  • Aarzel niet om asters, goudsbloemen, Oost-Indische kers of bernagie (komkommerkruid) te planten, bijen zijn daar dol op. Kies voor inheemse soorten die zijn aangepast aan ons klimaat en weinig zorg vragen. Vergeet ook de kruiden niet. Hun bloei is gespreid over de tijd, waardoor de bijen zich thuis voelen in je tuin van de lente tot de herfst.
  • Zorg voor een bak met water. De bijen zullen er graag van drinken.
  • Bouw je eigen bijenhotel.
  • Vermijd in elk geval wieden en het gebruik van pesticiden. Een goed onderhouden tuin is een plezier om naar te kijken, maar een wilde tuin is dat evenzeer. En is goed voor de bestuivers!
Check onze pinterest pagina over tuinieren Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest