… En dat bijna dag op dag vijf jaar nadat we de Vlaamse regering in gebreke hebben gesteld voor het uitblijven van een ambitieus luchtkwaliteitsbeleid. Na een juridische marathon kregen we gelijk van de rechter. De Vlaamse overheid moet met een ambitieuzer plan komen en werd veroordeeld tot het betalen van dwangsommen. Met dat geld zal onder meer het gloednieuwe Fonds Gezonde Lucht worden opgericht, beheerd door Be Planet

Gezonde lucht én gezonde buurt

Met het Fonds Gezonde Lucht gaan we lokale projecten financieel steunen die bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving in Vlaanderen.  

We zullen dus heel uiteenlopende acties steunen. Bijvoorbeeld een project om mensen te stimuleren om de fiets op te springen of aan autodelen te doen, een sensibiliseringsactie over duurzame verplaatsing naar school, een initiatief voor meer groen in je straat of een campagne om de natuur in je buurt te beschermen. Laat je creativiteit de vrije loop! 

Interessant! Kan ik ook meedoen? 

Het Fonds Gezonde Lucht wil zowel kleine als grotere acties in Vlaanderen steunen.

Daarom voorzien we twee aparte budgetten. Enerzijds voor initiatieven van kleinschalige organisaties zoals feitelijke verenigingen, buurtcomités en oudercomités. Deze projecten kunnen 5.000 tot 10.000 euro ontvangen. 

Anderzijds voor gevestigde organisaties zoals vzw’s, coöperaties, scholen en stichtingen. Deze projecten maken kans op 10.000 tot 25.000 euro.

Infosessies

We willen je niet enkel financieel steunen, maar je ook helpen bij het uitwerken van jouw idee. Daarom organiseren we infosessies om je zo goed mogelijk te begeleiden. Tijdens zo’n sessie lichten we de projectoproep in detail toe en beantwoorden we al je vragen. We helpen je graag op weg om je project vorm te geven en je dossier zo goed mogelijk te vervolledigen.

Tijdens de infosessies in Leuven en Antwerpen komen bovendien een aantal inspirerende cases aan bod en is er de gelegenheid om van gedachten te wisselen met andere geïnteresseerde projectdragers tijdens een informeel netwerkmoment. Niet te missen!

  • Online: dinsdag 4 oktober, 20u tot 21u30 
  • Leuven: maandag 17 oktober, 19u tot 21u30 – Hal 5
  • Antwerpen: donderdag 17 november, 19u – 21u30 – EcoHuis

Deelname aan een infosessie is gratis maar inschrijven is verplicht.

Tijdslijn

Vanaf vandaag kan je een aanvraag tot steun indienen. Je hebt hiervoor nog de tijd tot eind november. In december en januari worden alle dossiers geëvalueerd door een jury. In februari 2023 maken we dan bekend welke projecten kunnen rekenen op financiële steun van het fonds. 

Meer weten? 

All info over het fonds, de workshops en de projectoproep vind je op de website van Fonds Gezonde Lucht.

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Ik doe mee