Op 8 juni is het Wereld Oceanen Dag. Maak je je ook zorgen over de oceanen en wil je bijdragen aan hun bescherming? Dat kan met acht eenvoudige daden. Gereed?

1. Verruim je kennis over zeeën en oceanen

Hier met die info! Hoe meer je ervan weet, hoe meer je zal willen doen om ze te beschermen.

2. Zet niet-bedreigde vissoorten op het menu

Het zal je niet verbazen dat vissen het slachtoffer zijn van (over)bevissing. Maar als je af en toe eens met vis wil kokerellen, kies dan soorten die niet met uitsterven worden bedreigd. Vraag dan elke keer als je vis koopt of die wel duurzaam is gevangen en of de vissoort niet overbevist is. Als klanten alleen duurzame vis willen, zullen alle winkels uiteindelijk duurzaam vis gaan inkopen. Meer info hier.

3. Vermijd cosmetica met microbeads

Micro … wat? Microbeads zijn kleine plastic korreltjes van maximum 5 millimeter doorsnede. Je vindt ze in veel schoonheidsproducten en ze komen uiteindelijk terecht in rivieren en zeeën. Daar worden ze ingeslikt door vogels en allerlei zeedieren. Dat ze dan in de voedselketen opduiken, is niet zo vreemd. Meer info over microbeads.

4. Beperk je plasticverbruik tot het minimum

Plastic is een echte pest voor de oceanen. Elke minuut wordt het equivalent van een vuilniswagen aan plastic in de oceaan gekieperd. We produceren gemiddeld 300 miljoen ton plastic per jaar en daarvan komen naar schatting 8 à 12 miljoen ton terecht in onze oceanen… Het is aan jou om bijvoorbeeld plastic verpakkingen te weigeren. Minder plastic rondom ons, is minder plastic in zee.

5. Hergebruik en recycleer je spullen

Hou steeds in gedachten dat een herbruikbaar of recycleerbaar product ook een product is dat niet in de zee eindigt.

6. Doe mee met opruimacties

Neem deel aan lokale initiatieven om beken, rivieren of stranden schoon te maken. Deze acties zijn geen mirakeloplossing, maar ze vestigen wel overduidelijk de aandacht op deproblemen van onze oceanen.

7. Eis de bescherming van 30% van onze oceanen tegen 2030! Teken onze petitie

Teken de petitie om te pleiten voor het creëren van mariene reservaten en om regeringen op te roepen om bij de VN een stevig internationaal verdrag te sluiten.

8. Hoe meer golven, hoe groter onze slagkracht. Verspreid onze petitie

Goed, heb je de petitie getekend? Dan is het tijd om het te delen met anderen. Hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe meer we kunnen doorwegen!