Denk jij bij het horen van “Greenpeace” ook aan onze boten en acties op zee? Tot op vandaag zijn deze schepen overal waar ons milieu bedreigd wordt en zijn ze getuige van het onrecht dat onze planeet wordt aangedaan. Maar wat weet jij over onze vloot? En vooral: wat heb jij ermee te maken?

1. Hoe lang werkt Greenpeace al met schepen?

Al van in het prille begin, en dat was in 1971. Toen ging een groep Noord-Amerikaanse activisten, pacifisten en milieubeschermers aan boord van de Phyllis Cormack, een oude boot, en protesteerden ze samen tegen de geplande Amerikaanse kernproeven op het eiland Amchitka, voor de kust van Alaska. De bedoeling was om de proeven tegen te houden door in het midden van het testgebied voor anker te gaan. Wereldwijd zorgde de actie voor heel wat opschudding en de activisten bereikten hun doel. Onder massale publieke druk kondigden de Verenigde Staten in 1972 het einde aan van atmosferische kernproeven. Na de expeditie zochten de activisten een naam voor hun groep, die aansloot bij de thema’s die ze verdedigden: milieu en pacifisme. In één woord: “Greenpeace”. Het was dus tijdens de eerste actie op zee dat Greenpeace geboren werd!

2. Hoeveel schepen heeft Greenpeace tegenwoordig?

Drie: de Rainbow Warrior, de Esperanza en de Arctic Sunrise. De Rainbow Warrior, de derde versie ondertussen, is een zeilboot die de wind als belangrijkste energiebron gebruikt. Daarmee is het het meest ecologische schip van de vloot. De Esperanza (“hoop” in het Spaans) is het eerste Greenpeace-schip dat door bezoekers van onze website gedoopt werd. Het is ook het grootste schip van onze vloot. Ten slotte is er de Arctic Sunrise, die oorspronkelijk gebruikt werd om op zeehonden te jagen voordat Greenpeace het kocht!

3. Kunnen de schepen naar de Noord- en Zuidpool varen?

Ja! De Esperanza vaart op dit eigenste moment vanuit het noordpoolgebied naar Antarctica. Tijdens deze reis van 10 maanden meert het schip aan in verschillende regio’s die volgens een wetenschappelijk rapport van Greenpeace dringend nood hebben aan bescherming. Wil je daar meer over weten? Lees dan zeker onze blog over de Esperanza-expeditie.

4. Kan jij op onze schepen werken?

Jazeker! Zit er een avonturier in jou? Kom dan eens langs bij Greenpeace International (Marine Services Division, Keizersgracht 176, 1016 DW Amsterdam). De bemanning van onze vloot zijn vooral professionele scheepslui, maar er zijn ook koks, onderzoekers, advocaten, vertalers enzovoort. De omgangstaal is Engels. Neem zeker eens een kijkje op de website van Greenpeace International als je er meer over wilt ontdekken.

5. Kan iedereen een schip bezoeken?

Nogmaals ja! Wanneer ons schip ergens aanmeert, organiseren we  vaak een opendeurdag. Dat is een unieke kans om een schip te bezoeken en je een beeld te vormen van wat actievoeren op de wereldzeeën betekent! Je kan er meer leren over het leven aan boord en over de campagnes die we voeren. Onze ervaring leert: ouders en kinderen zijn er zot van!

Wil je meer weten over de Esperanza-expeditie en over de schepen in het algemeen? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief.