Ik doe mee

De hoge temperaturen van deze week brengen slechte herinneringen naar boven, zoals de hittegolf van vorig jaar of erger, die van 2003. Die warmte treft vooral de meest kwetsbare mensen. Ze is onhoudbaar en laat zich voelen tot in onze huizen. Maar hoe houd je je huis koel zonder gebruik te maken van airco’s, die de aarde nog meer opwarmen? Ontdek hier 6 milieuvriendelijke oplossingen.

  • 1 Tover je huis om in een boomhut

Planten passen niet alleen mooi in je tuin en interieur, ze helpen de lucht zuiveren en kunnen die zelfs koel houden. In het bos is het altijd frisser, toch? Dus planten maar, waar je kunt! De mogelijkheden zijn legio: bomen, hagen of zelfs een pergola bedekt met wijnranken. Heb je geen tuin? Enkele planten in een kamer zorgen ook voor de nodige afkoeling.

  • 2 Verlucht de kamers op een slimme manier

Al gehoord van night cooling? Dit principe, dat tegenwoordig in grote kantoorgebouwen wordt toegepast, houdt in dat je de ramen sluit wanneer de zon schijnt, waardoor er geen hete lucht kan binnendringen, en ze na zonsondergang opent om de ruimte af te koelen met frisse nachtlucht. Probeer het thuis! En laat het gerust een beetje tochten van boven tot beneden door een kelderraampje, enkele deuren en een zolderraam open te laten en zo het hele huis van verse lucht te voorzien.

  • 3 Hou de zon buiten

Sluit luiken, jaloezieën, gordijnen … Een simpele en alom bekende tip, maar zeer efficiënt. Isolatie is natuurlijk ook erg belangrijk. Heb je geen luiken of niet de middelen om de isolatie te plaatsen of te vernieuwen? Geen probleem, er zijn ook zelfklevende warmtewerende folies voor ramen en ruiten. Volgens de Franse overheid slagen sommige erin om de zonnewarmte met 50% terug te dringen.

  • 4 Kies voor koude kunstjes in de keuken

Vermijd het kookpunt en laat het fornuis, de oven en andere elektrische apparaten, die ook warmte afgeven, uitgeschakeld. Wil je echt een warme maaltijd? Profiteer van dit mooie weer om buiten te koken en geniet van een smakelijke vegetarische barbecue.

  • 5 Sla twee vliegen in één klap

Heb je de was gedaan of heb je een laken dat je niet gebruikt? Door een natte doek voor een open raam te hangen, kun je de binnenkomende lucht afkoelen. Dit principe werkt ook met een ventilator of door in dit geval het wasgoed te vervangen door een kom met ijsblokjes. Heb je een terras of een balkon? Geef de planten dan ’s avonds water om een ​​fris gevoel te krijgen.

  • 6 Slaap beter met frisse lakens

Heb je het nog steeds te warm om te slapen na deze tips? Hier zijn enkele ideeën om een ​​nacht (min of meer) aangenaam door te brengen ondanks de hitte. Leg je lakens vóór het slapen gaan in een zak in de diepvries om ze af te koelen. Je kunt ook een emmer koud water naast het bed houden om je voeten onder te dompelen als je het te warm hebt. Of schep rijst in een sok en leg die in de diepvries om een verfrissende zomerse “koudwaterkruik” te maken.

Hoewel uit meteorologische gegevens blijkt dat hittegolven iets van alle tijden is, stellen wetenschappers vast dat met de opwarming van de aarde de intensiteit en het aantal hittedagen toeneemt. Extreme hitte in Noord-India, waar het kwik onlangs boven de 50°C klom, heeft al tientallen levens geëist.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Vergeet ook niet te zorgen voor je dierbaren en de zwaksten in onze samenleving. Mensen die op straat leven, zijn extra kwetsbaar in deze hitte. Een beetje hulp, een fles vers water geven bijvoorbeeld, kan een enorm verschil betekenen. En zo ben je solidair met mensen en de planeet…

Doe mee! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest