Ondanks de oproep van meer dan 1,8 miljoen mensen over de hele wereld, hebben de onderhandelingen bij de VN over een wereldwijd verdrag om de oceanen te beschermen (nog) niet tot het verhoopte resultaat geleid. De laatste fase van de onderhandelingen vindt plaats in het voorjaar van 2020. We blijven duimen.

Een status-quo is geen optie om de oceanen te beschermen

Wat leverden de VN-onderhandelingen over de bescherming van de oceanen op?

Het doel van de onderhandelingen die vorige week eindigden, was een wereldwijd verdrag over de internationale wateren afsluiten waardoor tegen 2030 minstens 30% van de oceanen bescherming zou genieten. Helaas is het bij de meer dan 190 landen van de VN niet doorgedrongen dat er zo snel mogelijk moet gehandeld worden. Met een status-quo als eindresultaat zullen we onze oceanen of het klimaat niet redden.

België toont ambitie om onze oceanen te redden, een voorbeeld voor de andere landen

Hoewel België een dubbelzinnige en problematische positie heeft op het vlak van diepzeemijnbouw, is het een van de weinige landen in de Europese Unie die een ambitieus verdrag wil. Ons land is bereid om tegen 2030 minstens 30% van de oceanen te beschermen. Laten we hopen dat andere landen dit voorbeeld volgen in het voorjaar van 2020. En dat ons land zijn positie over diepzeemijnbouw herziet!

Ik teken de petitie

De oceanen laten ons ademen

Wat leverden de VN-onderhandelingen over de bescherming van de oceanen op?

De oceanen zijn essentieel voor het leven op aarde: ze leveren 50% van de zuurstof die we inademen, dankzij fotosynthese door fytoplankton. Het zijn ook echte “koolstofpompen”: ze absorberen ongeveer 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot, waardoor ze onmisbaar zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. De oceanen niet beschermen is gewoon geen optie.

De strijd is nog niet voorbij en de hoop is nog niet vervlogen. Onderteken onze petitie om een ​​betere bescherming van de oceanen te eisen!

Ik teken de petitie