Wil je meer doen?
Ik doe mee ×

Terwijl de temperaturen in Antarctica nieuwe records breken (+18,3°C), bestudeert een team van Greenpeace ter plaatse de impact van de klimaatverandering op de pinguïnkolonies. De eerste resultaten zijn verontrustend… Er is geen tijd meer te verliezen om het klimaat en de oceanen te beschermen!

Pinguïns in Antarctica lijden onder de klimaatverandering, laten we hen helpen!
Ik teken voor de oceanen

Antarctica is de eindbestemming van onze maandenlange tocht met ons schip de Esperanza, waar we de bedreigingen waar onze oceanen mee te maken krijgen bloot legden. We reisden van de Noordpool naar de Zuidpool en vroegen om de oprichting van beschermde zeereservaten.

Wetenschappers van de Stony Brook University (New York) en de Northeastern University (Boston), die ons vergezellen op onze expeditie in Antarctica, onderzoeken nu de pinguïns die er leven om de impact van de klimaatverandering op de kolonies beter te begrijpen. Ze focussen zich op de stormbandpinguïns op Elephanteiland, in het Noord-Oosten van Antarctica.

Pinguïns in Antarctica lijden onder de klimaatverandering, laten we hen helpen!

Het aantal pinguïns slinkt

Concreet gebruiken de wetenschappers drones en kunstmatige intelligentie om de pinguïns te tellen. De resultaten van de eerste tellingen zijn niet goed. Het aantal pinguïns is met bijna 60% gedaald en in enkele kolonies is het aantal pinguïns zelfs met 77% gedaald ten opzichte van de laatste telling, bijna 50 jaar geleden. Wetenschappers hebben het over een “fundamenteel veranderd” ecosysteem. Verschillende factoren kunnen daarbij een rol spelen, maar al het bewijs wijst in de richting van klimaatopwarming als de verantwoordelijke. 

Waarom zorgt een warmere wereld voor minder pinguïns?

Pinguïns in Antarctica lijden onder de klimaatverandering, laten we hen helpen!

Het gaat vooral om voedsel. Zoals veel dieren op Antarctica is de belangrijkste voedselbron van pinguïns krill, dat moeilijker te vinden is als er minder ijs is in de winter. De druk op de voedselreserves in combinatie met de veranderingen in het landschap waarin ze zich nestelen en hun kleintjes grootbrengen, maakt de klimaatverandering een enorme bedreiging voor de meest geliefde inwoners van Antarctica. 

De oceanen beschermen, dat is pinguïns beschermen

Onze oceanen moeten beschermd worden door een internationaal verdrag, alleen zo kunnen we pinguïns en andere soorten de ruimte geven om zich te herstellen en zich aan te passen aan het snel veranderende klimaat. Op dit moment onderhandelen regeringen van over heel de wereld over zo’n verdrag en in april worden de grote beslissingen gemaakt. Dit is dé kans om minstens een derde van onze oceanen te beschermen tegen 2030, wat volgens wetenschappers nodig is om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, de biodiversiteit te beschermen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen veilig te stellen.

Pinguïns in Antarctica lijden onder de klimaatverandering, laten we hen helpen!
Ik teken voor de oceanen Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube