En daar zijn we niet alleen: samen met Marion Cotillard (La Vie En Rose, Inception), Gustaf Skarsgård (Vikings, Westworld), Ni Ni (The Flowers Of War, The Warriors Gate) en enkele wetenschappers gingen we deze week op deze betoverende plek aan wal. Antarctica is namelijk de eindbestemming van onze maandenlange tocht met onze schepen, de Esperanza en de Arctic Sunrise, om de bedreigingen waar onze oceanen mee te maken krijgen bloot te leggen.

Onze oceanencampagne in een notendop

De afgelopen maanden zijn we op onze expeditie van de ene naar de andere kant van de wereld gereisd: van de Noordpool naar de Zuidpool. Onderweg ontdekten we dat de Noordelijke Ijszee bijna tweemaal sneller opwarmt dan gemiddeld, brachten we in Lost City onder de aandacht hoe destructief diepzeemijnbouw kan zijn, bestudeerden we de impact van plasticvervuiling in de Sargassozee op de grote populatie zeeschildpadden die er leeft én onderzochten we de ongelooflijke biodiversiteit bij de onderzeese berg Vema aan de Zuid-Afrikaanse kust, die wordt bedreigd door overbevissing. Al deze ontdekkingen drukten ons nogmaals met onze neus op de feiten: onze oceanen hebben dringend bescherming nodig! 

De laatste loodjes voor de oceanen

Nu, onze expeditie zit er nog niet op. Op Antarctica, waar naast de gekende pinguïns meer dan 9.000 diersoorten leven, hebben we nog enkele weken onderzoek voor de boeg. Teams van wetenschappers zullen met drones de plaatselijke pinguïnpopulaties bestuderen, onderzoek doen naar vervuiling door microplastic en walvismigraties documenteren. Zo willen ze de impact aantonen van de klimaatverandering op deze magnifieke regio. 

De wetenschappers worden op dit moment vergezeld door Marion Cotillard (La Vie En Rose, Inception), Gustaf Skarsgård (Vikings, Westworld) en Ni Ni (The Flowers Of War, The Warriors Gate), enkele van onze Greenpeace Ocean Ambassadors. Actrice Marion Cotillard vertelde ons: “Antarctica is een bevroren wildernis die eigenlijk ver buiten bereik van menselijke invloed zou moeten zijn, maar zelfs de meest afgelegen delen van onze planeet veranderen in een alarmerend tempo. Onze planeet is een blauwe planeet: de oceaan bedekt meer oppervlakte dan elk ander continent samen, en we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om haar te beschermen.”

Ik doe mee aan de bescherming van de oceanen

Nood aan oceanenverdrag 

Met die woorden benadrukt Marion de belangrijkste boodschap van onze expeditie: onze oceanen hebben bescherming nodig. Maar hoe? Door een wereldwijd verdrag voor de bescherming van de oceanen! Op dit moment onderhandelen regeringen van over heel de wereld hierover en in april worden de grote beslissingen gemaakt. Dit is dé kans om minstens een derde van onze oceanen te beschermen tegen 2030, wat volgens wetenschappers nodig is om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, de biodiversiteit te beschermen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen veilig te stellen. 

Spreek jij samen met ons de regeringen aan om minstens een derde van de oceanen te beschermen? Teken dan onze petitie en laat je stem horen!

Ik doe mee aan de bescherming van de oceanen Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube