Wat willen we? Een duurzame samenleving waar niemand uit de boot valt! Wanneer willen we die? Nu! Gisteren onderhandelden onze politici (met anderhalve maand vertraging) over het klimaatbeleid voor 2050 en vandaag, op de Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid, vragen wij hen om bij de uitwerking van dit plan één ding in het achterhoofd te houden: zorg voor een eerlijk klimaatbeleid.

Meer weten
#UnitedForClimate: oproep voor een eerlijk klimaatbeleid

Wetenschappers zijn het erover eens dat klimaatopwarming mensen in armoede het hardst treft en dat de ongelijkheid hierdoor stevig zal toenemen. Ook bij ons zijn gezinnen in een kwetsbare positie vaak het minst in staat om zich te wapenen tegen de impact van bijvoorbeeld hittegolven of overstromingen. Bovendien wonen ze vaak op plaatsen met de meeste luchtvervuiling.

Klimaatrechtvaardigheid = sociale rechtvaardigheid

Géén klimaatbeleid is met andere woorden hoe dan ook asociaal. Maar het is ook belangrijk om te kiezen voor een eerlijk klimaatbeleid, in functie van een omslag naar een duurzame samenleving waar niemand uit de boot valt. Met de juiste prioriteiten en omkaderend beleid kunnen klimaatmaatregelen een hefboom zijn om ongelijkheid tegen te gaan en de levenskwaliteit van burgers – en in het bijzonder gezinnen in een sociaal kwetsbare positie – sterk te verbeteren.

Meer weten over een eerlijk klimaatbeleid

Maar hoe bereiken we dit?

Enkele maanden geleden kwamen we samen met een veertigtal milieu- en sociale organisaties en vakbonden op de Rainbow Warrior, het vlaggenschip van Greenpeace. Daar bespraken we onze verwachtingen voor een klimaatbeleid dat niemand uitsluit. We besloten dat bij elke genomen en te nemen klimaatmaatregel de volgende vraag gesteld moet worden: Houdt deze maatregel een ‘verarmingsrisico’ in? En zo ja, hoe kan dat risico worden opgevangen? De oplossing: met sociale correcties op broodnodige klimaatmaatregelen, maar even vaak ook met een breder beleid tegen sociale ongelijkheid.

Ook stelden we vijf pijlers voor die noodzakelijk zijn voor een eerlijke omslag: 

  • Een eerlijke bijdrage van de grote vervuilers en van de hoogste inkomens
  • Het recht op energie en klimaatneutrale huisvesting
  • Hernieuwbare energie voor iedereen
  • Beter openbaar vervoer, meer investeringen in de fiets en een groener wagenpark
  • Een eerlijke industriële transitie

En dan nu: actie! 

Er is geen tijd te verliezen voor onze politici. Hoe sneller het klimaatbeleid gevormd wordt, hoe beter. Er moeten nu maatregelen genomen worden om de klimaatopwarming te bestrijden, om de levens en de gezondheid van alle burgers te verbeteren en om onze bedrijven en werknemers klaar te stomen voor een klimaatneutrale toekomst.

Meer weten over een eerlijk klimaatbeleid Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube