Sidste år klagede vi i Greenpeace Danmark over Danish Crowns kampagne for “klimakontrolleret gris”, som vi mener er det rene greenwashing.
I januar afsendte vi endnu en klage. Denne gang over Mercedes-Benz’ kampagne af bæredygtighedsreklamer, som vi også mener er i strid med Markedsføringsloven.

Nu er turen kommet til bilgiganten BMW, som efter vores vurdering udøver grov vildledning i en ny, stort anlagt kampagne. Selvom Mercedes gik langt over grænsen, er BMW gået endnu længere.

Hvis emnet er nyt for dig, kan du læse denne artikel om, hvad greenwashing er, og hvordan du undgår at blive snydt.

De påstande, vi klager over, er blandt andre:

  1. Verdens mest bæredygtige bilmærke: I BMW’s reklamekampagne er et af de centrale budskaber, at de er “verdens mest bæredygtige bilmærke”. Det er en vildledende påstand. 
  2. Et bæredygtigt bilmærke: BMW kommunikerer og giver et indtryk af bæredygtighed uden at opfylde kravene for “bæredygtighed”. I realiteten er BMW på ingen måde et bæredygtig bilmærke, og det er derfor vildledende. 
  3. Et vildledende helhedsindtryk: BMW skaber et generelt vildledende helhedsindtryk, herunder ved at bruge influencere til at skabe vildledende konnotationer til natur og bæredygtighed.

Kampagnen og påstandene bygger på en undersøgelse, der er hullet som en si. Undersøgelsen vurderer syv bilfabrikanter, hvoraf bare tre er blandt de mest solgte i Danmark, og ingen af de bilmærker, der er langt fremme med elektrificering, optræder i undersøgelsen. Der mener vi i Greenpeace, at den almindelige forbruger uden tvivl vil tro, at det “mest bæredygtige bilmærke i verden” i det mindste bygger på en sammenligning af alle de mest solgte bilmærker, og ikke kun 3 ud af de 10 mest solgte.  

Udover BMW klager vi også over de andre medvirkende parter bag kampagnen. Det gælder blandt andet de influencere, der har slået sig op inden for bæredygtighed, og som er ansigter på kampagnen sammen med naturbilleder.
Det gælder også den advokat, der har rådgivet om kampagnen; det reklamebureau, der har designet og eksekveret kampagnen; de eksperter, der har medvirket i de betale artikler i diverse medier, samt de medier, der har bragt den vildledende kampagne.

Du kan læse klagen HER.

Vi håber, at klagen vil føre til, at det bliver indskærpet over for BMW og alle andre virksomheder, der reklamerer i det offentlige rum i Danmark, at det er ulovligt at bruge reklamekampagner til at fastholde folk i et klimaskadeligt forbrug. Og så håber vi, at et øget fokus på omfanget af greenwashing i markedsføringen af fossile produkter, vil gøre det åbenlyst for enhver, at der er behov for helt at forbyde fossile reklamer. 

Børsen dækker klagen i denne artikel, hvor Forbrugerrådet Tænk giver os ret i, at BMW bedriver greenwashing.

Greenpeace Denmark reports Mercedes-Benz campaign to the The Consumer Ombudsman. © Michael Hedelain / Greenpeace
© Michael Hedelain / Greenpeace

Både klagen og protesten er en del af en europæisk bevægelse, hvor Greenpeace sammen med over 30 andre organisationer forsøger at samle mindst 1 million underskrifter til et borgerforslag, der skal gøre det forbudt at reklamere for fossile produkter som biler, benzin og flyrejser i hele EU.

SKRIV UNDER HER

Afbrændingen af fossile brændsler er globalt set skyld i flere dødsfald end tobaksrygning. Faktisk 8,7 millioner dødsfald om året – 18 procent af alle verdens dødsfald. Men imens tobaksreklamer længe har været forbudt, må bil-, fly- og olieselskaber reklamere så tosset, de vil.