Hvad er greenwashing?
Greenwashing eller grønvaskning er vildledende eller ulovlig markedsføring. Der er desværre mange greenwashing eksempler f.eks. fra slagterigiganten Danish Crown og bilproducenterne Mercedes og BMW, som bl.a. Greenpeace derfor har klaget til ombudsmanden over.
Hvad er problemet med greenwashing?
Nogle forurenende virksomheder bruger mange penge og kreative kommunikationstricks for systematisk at greenwashe sig selv og se ud som om, de er mere bæredygtige og grønne, end de i virkeligheden er. Det kan f.eks. være energiselskaber, flyselskaber og bilproducenter, der har været og stadig er med til at holde forbruget af fossile brændstoffer oppe, selvom det er skadeligt for vores klima.
Greenwashing vildleder forbrugerne og det skal stoppes. Det er nemlig både uetisk og i øvrigt også ulovligt at bryde forbrugerbeskyttende lovgivning som eksempelvis markedsføringsloven. Vildledende markedsføring er ofte pakket ind i flotte budskaber, som får folk til at tro, at f.eks. en bestemt virksomhed bidrager positivt til at passe på miljøet og vores næste generationer. Målet er imidlertid at tale branded op hos budskabets modtagere. På den måde høster virksomheder, der greenwasher, frugterne af det hårde arbejde, som andre virksomheder gør, og som naturligvis ikke skal misbruges af dem, der ikke bidrager.
Reklamer og andet PR-arbejde fra klimabelastende industri, der blokerer for at få løst klimaets og naturens krise, bliver også fremhævet af FN’s klimapanel i den seneste klimarapport (tredje delrapport – kapitel 5).
Greenpeace afslører greenwashing
Vi arbejder for at stoppe greenwashing. Det gør vi bl.a. ved at klage til forbrugerombudsmanden, samarbejde med andre organisationer, indsamle underskrifter til borgerforslag og andre tiltag med forbrugerne og ikke mindst via dialog med politikere og erhvervslivet. Fossile reklamer skal være forbudt.
Der er heldigvis flere og flere, der går foran i forhold til at stoppe greenwashing. Flere europæiske byer indfører forbud mod klimaskadelige reklamer, hos Youtube og Google har man besluttet ikke at accepterer misinformation om klima, og reklamebranchen diskuterer deres rolle i forhold til kunder, der greenwasher.
Eksempler på greenwashing og vores arbejde for at afsløre og stoppe
I juni 2021 klager Greenpeace til forbrugerombudsmanden over udokumenterede og vildledlende påstande i Danish Crowns reklamer for den selvopfundne mærkningsordning “klimakontrolleret gris”. Mærkningen skal få svinekød til at fremstå mere klimavenligt, end det er med opstande som “Dansk gris har 25% mindre klimaaftryk pr. kg kød siden 2005″ og “Dansk gris er mere klimavenligt, end du tror”. Virksomheden har siden trukket mærkningen tilbage, bl.a. efter at supermarkederne ikke ville føre mærket.
I januar 2022 klager Greenpeace til forbrugerombudsmanden over Mercedes-Benz. I en storstilet reklamekampgne praler bilproducenten med at have indført vedvarende energi på sine fabrikker. Det er vildledende for forbrugerne, for det gør kun deres biler omkring én procent grønnere og ændrer ikke på den store klimabelasting, som bilen i øvrigt har.
I oktober 2021 lancerede 20 organisationer bl.a. Greenpeace et borgerforslag mod fossile reklamer og sponsorater i EU. Forslaget kommer samtidig med at vi udgiver en stor analyse af 3000 reklamer fra fossile selskaber.
I marts 2022 klager Greenpeace til forbrugerombudsmanden over bilproducenten BMW’s påstand om at være “verdens mest bæredygtige bilmærke”. Det er greenwashing fordi påstanden bygger på påstanden på en undersøgelse af kun syv bilmærker hvoraf kun tre er blandt de mest solgte i Danmark.
I juni 2022 udgav vi en rapport, der viser, at SAS greenwasher med en række reklamer. Virksomheden er stadig i toppen af de de Europæiske flyselskaber, der udleder flest drivhusgasser per passagerkilometer. Desuden er SAS med til at modarbejde grønne afgifter på flyvning krav at blande benzin op med grønnere brændstoffer.
GREENWASHING AWARD 2023
Langt over 4.000 mennesker har stemt til Greenpeaces nyoprettede pris som Årets Greenwasher 2023, hvor fem selskaber var nomineret for deres greenwashende markedsføring. De nominerede var Toyota, TotalEnergies, den finske brændstofproducent Neste Oil, Norsk Rejsebureau og forbrugermærket Marine Stewardship Council (MSC). Prisen og skammen som Årets Greenwasher gik overlegent til MSC. Hele 45 procent af stemmerne gik til organisationen, der blåstempler fiskeprodukter fanget med destruktive fiskemetoder og kalder dem for bæredygtige. Du kan læse mere om vores Greenwashing Award, MSC og de ødelæggende fiskemetoder HER.