Greenpeace har nomineret fem selskaber til Årets Greenwashing Award, og du kan være med til at vælge, hvem der skal vinde prisen, som vi overrækker i løbet af januar.

Årets Greenwashing Award

For første gang har Greenpeace Danmark lanceret en Greenwashing Award for at udvælge det selskab, der har lavet den groveste vildledning i 2023. Afstemningen er nu gået i luften og løber ind i januar 2024. Alle er inviterede til at stemme på Årets Greenwasher, og du kan være med til at kåre den værste vildleder af de fem nominerede.

Og de nominerede er… Den japanske bilfabrikant Toyota, franske oliegigant TotalEnergies, danske Norsk Rejsebureau, forbrugermærket MSC (Marine Stewardship Council) og den finske brændstofproducent Neste Oil.

Du kan stemme om, hvem der skal være Årets Greenwasher HER

Hvad er greenwashing?

Mange selskaber vil gerne sælge sig selv som om, at de vægter bæredygtighed og er gode for miljøet eller klimaet, uden de egentlig er det. Greenwashing sætter fut under klimakrisen, fordi selskaber vildleder forbrugeren til at tro, de tager klimarigtige valg, for eksempel som Danish Crowns “klimakontrolleret gris”-reklame.

Gennem reklamer eller sponsorater kan selskaber få det til at ligne, at de gør kloden en tjeneste, imens selskabet rent faktisk er med til at øge udledninger eller ødelægge naturområder. Derfor har greenwashing betydning for, hvordan klimaet og miljøet har det.

I de seneste år er der kommet et stort fokus på greenwashing. Greenpeace har for eksempel klaget til Forbrugerombudsmanden over Mercedes’ greenwashing, og vi har anmeldt Danish Crown til politiet. Men vi er stadig langt fra at se de konsekvenser, der burde være for virksomheder, når de greenwasher. Derfor prøver vi nu på en ny måde at udstille denne vildledning ved at kåre Årets Greenwasher.

Hvis du vil vide mere om hvad greenwashing betyder, kan du læse mere her.

Greenpeace Denmark reports Mercedes-Benz campaign to the The Consumer Ombudsman. © Michael Hedelain / Greenpeace
© Michael Hedelain / Greenpeace

Hvem er nomineret til Årets Greenwashing Award?

I år har vi nomineret Toyota, TotalEnergies, Norsk Rejsebureau, MSC og Neste Oil som Årets Greenwasher 2023.

  • Toyota har vi nomineret, fordi de som verdens største bilproducent har et stort ansvar, de svigter. De holder nemlig klimapolitik tilbage, imens de næsten ikke producerer elektriske biler, men alligevel har promoveret sig på, at ville være i harmoni med naturen. 
  • TotalEnergies er et af verdens absolut største energiselskaber og arbejder primært inden for olie, kul og gas. Imens de globalt er ved at ekspandere som aldrig før, prøver selskabet i Danmark at give et indtryk af, at de går op i at støtte beskyttede naturområder.
  • Norsk Rejsebureau har reklameret for deres bæredygtige krydstogtsferie. Krydstogtskibe er generelt meget langt fra at rime på bæredygtighed, og selvom Norsk Rejsebureau kan fremhæve tiltag, der mindsker skibenes udledninger, så ændrer det ikke på, at krydstogtskibe er mega-forurenere, der fremmer luksus, kloden ikke kan holde til. 
  • Marine Stewardship Council (MSC) er for mange nok velkendt som et blåstempel af fisk i supermarkedernes kølediske. Mærket er nomineret (og desuden anmeldt til Forbrugerombudsmanden af Greenpeace), fordi selvom MSC går op i fiskekvoter, så er de mindre bevidste om fangstmetoderne og godkender gerne destruktive fiskemetoder såsom bundtrawl. 

Kampen mod greenwashing er godt i gang. Det er afgørende at bryde med selskaber, der greenwasher sig til mersalg på bekostning af kloden. Vi håber du vil være med.

Greenwashing
Stop greenwashing

Greenwashing eller grønvaskning er vildledende eller ulovlig markedsføring. Vær med til at sige fra over for greenwashing

Vær med