Et kødelskende mandefællesskab, der kalder sig Herrelogen, holder deres rituelle aften med bøffer og pølser på menuen. Gruppen af mænd ler højlydt, da en af dem springer ud som vegetar, men latterbrølene afløses af panikanfald, da han fortæller om konsekvenserne for sundheden og klimaet af et for højt kødforbrug. 

Om det så giver en happy ending må man se i den nye satiriske kortfim Herrelogen, som skuespiller Mikkel Boe Følsgaard (Borgen, Kastanjemanden, Arvingerne mm.) har instrueret og produceret i samarbejde med Greenpeace. Skuespillerne Carsten Bjørnlund, Simon Bennebjerg, Ari Alexander og Zaki Youssef medvirker også i projektet.

Se filmen her:

Målet med filmen er at sætte kulturen omkring kød til debat og særligt de stereotyper om maskulin identitet, der ofte fastholder mange mænd i et højt forbrug af kød. 

“Vi står i en klimakrise, hvor det går for langsomt med den nødvendige handling, og det skyldes især, at vi må gøre op med vaner, der belaster klimaet. Der er en stærk kultur at ændre, hvor det at spise kød ofte forbindes med noget maskulint. Jeg tror aldrig, at jeg har været i fællesskab med mænd, hvor der er blevet spist vegetarisk, og på et fodboldstadion er pause lig med pølse. Den kødkultur vil jeg gerne gå ind i og hive tæppet væk under, og jeg håber, at filmen kan skabe debat om, hvordan vi kan ændre de klimaskadelige vaner til nogle nye og bedre,” siger Mikkel Boe Følsgaard. 

“Jeg er opvokset i en generation, hvor kød fylder meget i den danske madkultur, og det er der ikke stillet spørgsmålstegn ved i mange år. Når man skal invitere gæster, begynder madindkøbet næsten altid ved køledisken med kød, men det burde omvendt være i grøntsagsafdelingen, så kød bliver tilbehøret. Men jeg synes, at der sker en spændende udvikling, hvor især de unge skubber på for at ændre de klimabelastende vaner,” siger Mikkel Boe Følsgaard. 

Som Mikkel Boe Følsgaard har kollegaen Carsten Bjørnlund, der i filmen springer ud som vegetar, selv skåret markant ned for kødet – også i virkeligheden. Bjørnlund retter især hovedansvaret mod politikerne. 

“Vi må indse, at det høje kødforbrug i særligt Danmark er del af klimakrisens årsag, og det problem skal håndteres med langt større politisk mod. Der er brug for mere handlekraft, så der for eksempel kan tilbydes plantebaseret mad i institutionerne, uden at kødet nødvendigvis ryger helt af tallerkenen. Ansvaret skal løftes fra individet, så opstår der heller ikke de dumme konflikter mellem folk om, hvem der spiser kød, og hvem, der spiser grønt,” siger Carsten Bjørnlund.

Greenpeace arbejder for en markant og hurtigere reduktion af både Danmarks store produktion og forbrug af kød, hvilket er afgørende for at nå klimamålene. Vaner, kultur og sociale normer er ifølge Klimarådet nogle af de væsentligste ting, der står i vejen for en grønnere, mere klimavenlig kost i Danmark.

“Vi har brug for, at den klimavenlige kost med mindre kød og mere grønt bliver den nye normal. Det kræver en stor ændring af vores madkultur. Vi skal turde gå op imod forestillingen om, at “rigtige mænd” spiser kød og starte samtalerne i vennegruppen, sportsforeningen, familien og blandt kolleger. De samtaler håber jeg, at vores nye film Herrelogen kan være med til at inspirere og sætte gang i,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace. 

Det smager som kød, klimaaftrykket er 12 gange mindre - Organic Plant Protein
Tilmeld dig KlimaUdfordringen

Gør som titusinder af andre og prøv den klimavenlige, plantebaserede udfordring i 22 dage.

LÆS MERE

Greenpeace udgav sidste år rapporten “Skåret ind til benet – 7 myter i reklamer for kød” om reklamebranchens ansvar for at fastholde en kultur med et højt kødforbrug i Danmark og fem andre europæiske lande.

Kødreklamer, står i vejen for, at danskerne skruer ned for deres alt for store forbrug af kød. Vær med til at begrænse reklamer for kød. Læs mere og skriv under her.