Influencere og klimaaktivister siger “nej til normal” i ny Greenpeace-film. © Kia Hartelius Henriksen / Greenpeace
Vi skal sammen afvise den klimaskadelige normaltilstand, vi havde før corona, og i stedet genopbygge en langt bedre verden, hvor naturen får plads til at komme sig.
© Kia Hartelius Henriksen / Greenpeace

Corona-pandemien har øget utrygheden og forandret vores hverdag, men den har også været med til at stille skarpt på nogle af problemerne ved vores livsstil. Se, om du kan genkende de positive erfaringer fra nedlukningen af samfundet i disse tips til en mere bæredygtig hverdag.

  1. Staycation (blivhjemme-ferie) må være et af “årets ord” i 2020. Mange genopdagede Danmark som feriemål, og det er planeten taknemmelig for. Normalt rejser vi rundt i verden på ferie som aldrig før, men ved at droppe turen til Thailand eller New York kan vi hver især reducere vores klimaaftryk med flere tons CO2.
  1. Reducér forbruget af kød. Måske har du haft bedre tid til at lave mad derhjemme og give dig i kast med nogle plantebaserede opskrifter. Ved at stoppe med at spise kød, eller reducere indtaget af animalske produkter generelt, er du med til at gøre en stor forskel for vores klima, miljø og biodiversitet – både herhjemme og i Sydamerikas skove, der fældes for at skabe plads til kvæghold og plantager med soja til dyrefoder.
  1. Hold møder online. Under krisen har mange opdaget, at det er fuldt ud muligt at holde effektive møder over computeren. Der kan hurtigt spares mange tons CO2, tid og penge, hvis forretningsrejser med fly skiftes ud med videomøder. 
  1. Spis mindre præfabrikeret mad. Hjemmelavet mad tager tid, men det er både sundere og bedre for planeten. Præfabrikeret mad indeholder ofte palmeolie, der dyrkes på plantager i Indonesien, hvor der tidligere stod frodig regnskov.  
  1. Dyrk de nære ting. Selvom corona-krisen på mange måder er en svær tid, kom der under karantænen større fokus på de nære ting. Mange mærkede givetvis et skift i fokus, hvor familien, naturen og de immaterielle goder fik mere værdi. Hvis vi holder fast i den tanke, kan vi måske fremadrettet være tilbøjelige til at forbruge mindre og undgå at købe ting, vi reelt ikke har brug for.
  1. Kæmp for naturen. Mens det meste af samfundet var lukket ned, begyndte mange at opholde sig mere i naturen. Desværre har naturen meget trange kår i Danmark, da den er underlagt især landbrugets interesser. Hvis du vil være med til at ændre det, kan du give naturen en stemme ved at engagere dig i debatten om vigtigheden af større biodiversitet: Oplys andre, skriv til (lokal)politikerne, del nyheder fra Greenpeace og andre miljøorganisationer, stem på dem, der arbejder for mere vild natur i Danmark og for at omstille det industrielle kødlandbrug. 
Støt Greenpeace

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation og har i snart 50 år arbejdet for at give vores fantastiske planet en stemme. Vi accepterer hverken penge fra stater eller virksomheder, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der alene taler for miljøets interesser. Derfor er økonomiske bidrag fra mennesker som dig også helt uundværlige.

Vær med