I februar og marts kører en retssag i North Dakota, der har til formål at lukke munden på Greenpeace, og som reelt kan risikere at lukke Greenpeaces kontor i USA. SLAPP-sagen er anlagt af olierør-selskabet Energy Transfer og trækker tråde til Donald Trump og hans ønske om at udvide det amerikanske “olie-eventyr”. Men hvad er egentlig en SLAPP-sag, hvad går sagen ud på, og hvem står bag?

We will not be silenced!

Støt kampen mod oliegiganterne

STØT GREENPEACE

Den 24. februar begynder en skelsættende retssag i North Dakota i USA. En retssag som handler om ytringsfrihed og retten til fredelig protest, og en retssag som i værste fald kan ende med helt at lukke Greenpeace i USA. 

I et såkaldt SLAPP-suit mod Greenpeace International og Greenpeace USA kræver olierør-selskabet Energy Transfer (ET) en svimlende erstatning på 300 millioner dollar, hvilket svarer til godt 2 milliarder kroner. Påstanden fra ET lyder, at Greenpeace skulle have organiseret protesterne i 2016 mod den planlagte opførelse af olierørledningen, Dakota Access Pipeline, men denne påstand er helt uden hold i virkeligheden. 

Hvad går retssagen mellem Energy Transfer og Greenpeace ud på?

Protesterne i 2016 var modigt anført af det oprindelige Sioux-folk, som den dag i dag stadig fortsætter kampen. Olierørledningen skulle nemlig føres hen over områder, der blandt andet har en vigtig kulturel og historisk betydning for Siouxerne. 

Men selv om Greenpeace altså havde en meget begrænset andel i disse protester, som begyndte måneder inden Greenpeace blev involveret, hævder Energy Transfer (ET) alligevel uretmæssigt, at de fredelige protester mod rørlednings-projektet blev orkestreret af Greenpeace. Som en konsekvens af disse anklager har Greenpeace International og Greenpeace USA siden 2017 måttet forsvare sig mod ET’s vilde SLAPP-sager. 

Først anlagde ET en retssag ved en føderal domstol under RICO-loven – Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act – som er en amerikansk føderal lovgivning designet til at retsforfølge mafiaaktivitet. Her blev sagen afvist, idet dommeren erklærede, at beviserne “langt fra” opfyldte det, der var nødvendigt for at etablere et RICO-foretagende. 

Herefter anlagde ET straks en ny sag ved en statslig domstol i North Dakota. Denne sag, som en jury skal præsenteres for fra den 24. februar 2025 og ca. seks uger frem, er blandt andet bygget op omkring begreber som ærekrænkelse og konspiration, og den indebærer altså et økonomisk krav på godt 2 milliarder danske kroner. 

Læs også: Inside Greenpeace International’s legal fight against Big Oil’s bullying lawsuit

Greenpeace er flere gange blevet sagsøgt i såkalde SLAPP-sager, hvor store rige selskaber forsøger at lukke munden på os. SLAPP-sagen fra Energy Transfer er dog langt den største. Hver gang er beskeden dog den samme: “We Will not be Silenced”. © Marlena Sloss / Greenpeace

Hvad er Dakota Access Pipeline

Hele sagen udspringer af Energy Transfers planer fra 2014 om anlægningen af en olierørledning, Dakota Access Pipeline (DAPL), der skulle føre råolie fra et skifferoliefelt i North Dakota til Illinois og derfra videre ned til den amerikanske golfkyst. Projektet blev mødt af voldsomme protester, som kulminerede i 2016. Bekymringerne omkring projektet handler primært om de potentielle miljørisici, herunder risikoen for olieudslip og forurening af Sioux-stammens vandforsyning, samt om krænkelse af traktatrettigheder og ødelæggelse af kulturelt vigtige steder. 

Protesterne kom især fra Standing Rock Sioux-stammen og andre indfødte amerikanske grupper, men også fra miljøorganisationer som blandt andet Greenpeace USA, som støttede op om de oprindelige folks rettigheder. 

Hvad er historien om Standing Rock-protesterne?

Helt fra begyndelsen var medlemmer af Standing Rock Sioux stammen, sammen med andre Sioux stammer, imod rørledningen. Stammens overhoved, Dave Archambault, satte rørledningen i et historisk perspektiv ved blandt andet at sige: 

“Uanset om det er guld fra The Black Hills, vandkraft fra Missouri-floden eller olie-rørledninger, der truer vores fædrene arv, har vores folk altid betalt prisen for USA’s rigdom.”

I 2016 var hele verden bjergtaget af den modstand, som Standing Rock Sioux-stammen førte imod rørledningen. Ti-tusinder rejste til Standing Rock for at kræve beskyttelse af de indfødtes drikkevand i Missouri-floden og for at vise deres solidaritet. I oktober 2016 besøgte FN-repræsentanter Standing Rock og udtrykte bekymring om det indfødte folks rettigheder.

Fra april 2016 satte Sioux-stammen lejre op, hvor man kunne bede, tæt på det sted ved floden, hvor rørledningen skulle føres over, og organisationen Young Water Protectors organiserede et 800 km stafetløb for at overlevere et brev til US Army Corps of Engineers (den amerikanske hærs Ingeniørregiment). I juli 2016 anlagde Standing Rock Sioux’erne også en retssag mod samme ingeniørregiment med henblik på at blokere godkendelsen af rørledningen. Efterhånden som “Den Sorte Slange”, som rørledningen blev kaldt, i sommeren og efteråret 2016 nærmede sig floden, voksede protesterne og tiltrak sig både national og efterhånden også global opmærksomhed

En demonstrant mod olierørledningen, Dakota Access Pipeline, holder her en ørnefjer op mod det kampklædte politi, som i 2016 skal fjerne demonstranterne fra en lejr tæt på Standing Rock Reservatet. 117 mennesker bliver arresteret. © Richard Bluecloud Castaneda / Greenpeace

Hvem er Energy Transfer?

Energy Transfer (ET) er et USA-baseret selskab, der har specialiseret sig i at lave rørledninger til transport af olie og gas. Bestyrelsesformanden, Kelcy Warren, er kendt som en af Donald Trumps største økonomiske støtter, og han har doneret millioner af dollar til Trumps kampagner ved præsidentvalgene i 2016, 2020 og 2024. 

I december 2016 gav Barack Obama administrationen afslag på ET’s ansøgning om adgang til landområdet til rørledningen, men ganske kort tid efter at Donald Trump satte sig i det ovale kontor i 2017, underskrev han et præsidentielt dekret om, at ET kunne færdiggøre den omstridte Dakota Access Pipeline og begynde at anvende den til transport af skifferolie ud af North Dakota. Kort forinden havde Kelcy Warren doneret 250,000 dollars til Trump’s indvielsesceremoni

Rørføringen blev gennemført og blev sat i drift i juni 2017. Den har kapacitet til at transportere op til 570.000 tønder råolie om dagen.

Hvad er en SLAPP-sag / et SLAPP suit?

Energy Transfers retssager mod Greenpeace er klare eksempler på det, man populært kalder for SLAPP-sager. SLAPP står for “Strategic Lawsuit Against Public Participation” eller på dansk “strategiske retssager imod offentlig deltagelse”, og de defineres ved at være rige magtfulde virksomheders klare forsøg på at begrave NGO’er og aktivister i tidskrævende sager med astronomiske omkostninger, presse dem mod konkurs, afskrække dem fra udøve fredelig civil ulydighed og ultimativt lukke munden på dem.

Denne SLAPP-sag mod Greenpeace International og Greenpeace USA forsøger ikke blot at omskrive historien om den bevægelse, som var anført af Sioux’erne fra Standing Rock. Gennem sagen forsøger Energy Transfer også at dræne Greenpeace for ressourcer. Og hvis retssagen tabes, vil det både få ødelæggende konsekvenser for Greenpeace i USA og få vidtrækkende konsekvenser for retten til ytringsfrihed og fredelig protest og for klima-kampen i hele verden.

Læs også: Greenpeace tager kampen op med olieselskab, der vil få os til at tie med gigantisk erstatningskrav

Hvad er det for en anti-SLAPP-sag Greenpeace har anlagt i EU

Som et modtræk mod Energy Transfers amerikanske SLAPP-sag har Greenpeace International (GPI) den 11. februar 2025 anlagt et modsøgsmål mod ET ved en hollandsk domstol. Sagen er den første under EU’s nye anti-SLAPP-direktiv, som blev vedtaget sidste år. Direktivets kapitel V beskytter organisationer baseret i EU mod SLAPPs udenfor EU og berettiger dem til kompensation. 

Ved hjælp af anti-SLAPP-sagen søger GPI at få dækket alle sine omkostninger, som følge af ET’s gentagne, grundløse retssager, hvor de altså kræver hundreder af millioner af dollars af GPI og Greenpeace USA. North Dakota mangler en anti-SLAPP-lovgivning, så selv i tilfælde af en sejr i retten dér, vil Greenpeace ikke få dækket sine omkostninger fuldt ud.

Hvis Greenpeace vinder anti-SLAPP-sagen, vil det være en opmuntring for civilsamfundet i hele EU, og det vil også pege på løsninger for alle andre, der kæmper imod SLAPP-fænomenet rundt om i verden.

Som en del af en verdensomspændende protest i september 2024, sender det danske Greenpeacekontor denne klare besked til Energy Transfer: “We will not be silenced”. © Philip Raissnia / Greenpeace

Hvad er status for the Dakota Access Pipeline i dag?

Selvom olien begyndte at flyde gennem Dakota Access rørledningen tilbage i 2017, opgav Standing Rock Sioux-stammen ikke sin modstand. De fortsatte med at gå rettens vej, og i 2020 beordrede en føderal dommer den amerikanske hærs ingeniørregiment til at gennemføre en omfattende miljøundersøgelse af konstruktionen henover reservatets område. Men ordren om at lukke ned for rørledningen blev senere omstødt. I dag kræver Standing Rock Sioux stammen fortsat, at  “hæren lukker for olien og gennemfører en ordentlig miljøundersøgelse, der ikke er udarbejdet af fossil-industrien selv.”

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe Greenpeace?

Energy Transfers SLAPP-retssag mod Greenpeace er en afgørende test af denne farlige type taktisk jura, som – hvis vi taber – vil kunne blive anvendt mod alle typer fredelige protester, ja, faktisk mod enhver, der taler imod eller kritiserer super-rige selskaber. Det er med andre ord en test af ytringsfriheden og retten til fredelig protest – to af demokratiets nøgleelementer. En kendelse, som går os imod i denne sag, kan have store konsekvenser for enhver, som fremover deltager i en demonstration eller som vover at kritisere magtfulde, superrige selskaber.

Men det ER muligt at kæmpe imod, når blot vi står sammen. Det viste Shell-sagen fra sidste år, hvor Greenpeace UK stod over for en anden multimillion-dollar SLAPP-sag på grund af en fredelig klimaprotest mod Shell. Her stod flere hundrede tusinde af jer sammen med os og talte imod deres intimiderende retssag – indtil Shell endelig trak sagen tilbage i december 2024. 

Så vi har brug for din hjælp til igen at vise oliegiganterne, at de ikke kan lukke munden på os, og at folkeligt pres altid vinder til sidst.

We will not be silenced!

Støt kampen mod oliegiganterne

STØT GREENPEACE