“Vi vil fortsætte med at udfordre dem, der bremser den grønne og retfærdige omstilling for at forfølge egne, snævre interesser på bekostning af det fælles bedste,” lyder det fra den nytiltrådte generalsekretær.

Sini Harkki er navnet på den nye generalsekretær for Greenpeace Norden, der er tiltrådt efter at forgængeren, Mads Flarup Christensen, er flyttet til Amsterdam i rollen som international generalsekretær.

Den 44-årige finne vil primært arbejde fra sit hjemland i Helsinki, men hun vil være i tæt kontakt med alle fire nordiske lande, der som en regional klynge har et særligt tæt samarbejde i Greenpeace-organisationen. 

Sini Harkki har siden 2021 arbejdet som kampagneleder for Greenpeace Norden, og især i Finland er hun kendt som en markant stemme i klima- og miljødebatten. I sin nye lederrolle for kontorerne i Danmark, Sverige, Norge og Finland får hun hovedansvaret for, at kampagner og aktiviteter i Greenpeace Norden vil levere på de strategiske visioner, ligesom hun bliver ansvarlig for de fire kontorers internationale samarbejde med de øvrige Greenpeace-kontorer i verden.

Sini Harkki, generalsekretær for Greenpeace Norden
Sini Harkki har 25 års erfaring med politisk bagage i bagagen, mange af dem i Greenpeace, når hun nu fortsætter kampen for klimaet og naturen som generalsekretær for Greenpeace Norden. © Jonne Sippola/Greenpeace

Vi skal stå op imod dem, der forværrer klimakrisen

“Jeg er meget spændt på at begynde i denne rolle. Vi ønsker alle ren luft, at vores skove og hav er i balance og en sikker fremtid for vores børn. De nuværende kriser bør ikke holde vores vilje til at beskytte de næste generationers fremtid nede. Opgaven for Greenpeace er at stå op imod dem, der træffer beslutninger, som forværrer klimakrisen, og samtidig bringe de mennesker sammen, som ønsker løsninger. De nordiske lande må ikke nøle, når det gælder klimapolitik og beskyttelse af skovene og havet, men skal være visionære og bygge et bedre samfund,” siger Sini Harkki.

Sini Harkki er den første kvinde i rollen som generalsekretær for Greenpeace Norden. Hun har over 25 års erfaring med politisk kampagnearbejde, mange af dem i Greenpeace, hvor hun også har været kampagneansvarlig for det finske kontor. 

“De nordiske lande har forskellige udfordringer med at handle på klima- og naturkrisen. Finland og Sverige har ikke gjort nok for at passe på skovene og jorden, i Danmark er landbruget en stor kilde til forurening, og Norge hænger fast i at bore efter mere olie, men alle lande har også gode muligheder for at skabe positive forandringer. Vi har stærke demokratier, der kan håndtere de store udforinger. De fleste sektorer er allerede på sporet mod en fossilfri fremtid, men der er store forskelle i, hvor hurtigt og effektiv de bevæger sig. Greenpeace vil fortsætte med at udfordre dem, der bremser en grøn og retfærdig omstilling og forfølger egne, snævre interesser på bekostning af det fælles bedste,” siger Sini Harkki.

Den nye generalsekretær for Greenpeace Norden har en master i Adminstrative Science og markerede sig første gang i den finske offentlighed i slutningen af 1990’erne som aktivist i kampen for at beskytte oprindelig skov i Lapland. Siden da har hun dedikeret meget af sit arbejde til skovbeskyttelse og klimahandling og nu udvider hun altså igen paletten i sit arbejde som generalsekretær.