Ønsket om at kunne se sine kunder i øjnene og at arbejde for at genskabe forbindelsen til jorden og vores mad, fik for to år siden Frédéric Hamburger til at foretage et radikalt karriereskift.

I 18 år havde han arbejdet med markedsføring i store fødevarevirksomheder som Arla og Harboe, og oplevet mange ting, som han ikke følte, han kunne at stå inde for.

Under et besøg på sin hjemegn Grenoble i Frankrig købte han ind i et økologisk supermarked og blev inspireret af konceptet med lokalt producerede, økologiske varer. En ide blev født: Han ville åbne sin egen butik.

Tilbage i København startede Frédéric en crowdfunding-kampagne, der førte til 1600 medlemmer og præcis den startkapital, han behøvede for at gøre ideen til virkelighed.

I september 2016 kunne han slå dørene op til LØS Market, Danmarks første emballagefrie, økologiske butik med varer i løsvægt.

En tirsdag eftermiddag myldrer butikken på Vesterbro med kunder med egne poser, flasker, kurve og glas.

Du kan have dine egne beholdere med eller købe dem her. Og du kan købe så meget eller så lidt af en vare, du ønsker, så du undgår madspild,” forklarer Fréderic.

Frédéric Hamburger (th) er glad for i dag at kunne se sine kunder i øjnene og give alle et smil med på vejen.

Danskerne er Europas næststørste affaldssvin

Nej, vi har desværre ikke broccoli for tiden. Vi kan ikke få det leveret uden, at det er pakket individuelt ind i plastik,” beklager Frédéric til en kunde.

Med 668 kg affald per person om året ligger Danmark på en europæisk andenplads, når det handler om affaldsproduktion. Det viser tal fra Det Europæiske Miljøagenturs rapport om det europæiske miljøs tilstand fra 2015. Tallene dækker over såkaldt ‘kommunalt affald’, som primært er husstandsaffald.

En stor del af affaldet er engangsplast, fremstillet med det ene formål at holde en bestemt fødevare frisk og adskilt fra andre fødevarer i få dage for så at blive kasseret. Som forbruger har man oftest ikke noget valg. Når man køber ind i et supermarked, følger plastikemballagen med, om man ønsker det eller ej.

Leverandørerne er den største udfordring

I Frédérics butik er der nul engangsemballage. Han fortæller, at den største udfordring helt klart er leverandørerne. Mange vil pakke alting ind enkeltvist, og de ønsker ikke at tage dunke og kasser retur og bruge dem igen.

Jeg ønsker virkelig, at løs-konceptet kan være med til at værne om vores fælles klode og natur. Min butik er bare et lille skridt fremad. Jeg håber inderligt, at der kommer mange flere lignende butikker i Danmark,” siger Frédéric.

For at hjælpe drømmen på vej har Frédéric nu startet en ny crowdfunding-kampagne for at kunne åbne endnu et LØS Market. Denne gang på Nørrebro i København. Du kan læse mere her.

Er du støttemedlem hos Greenpeace, får du 5% rabat, når du handler hos LØS Market på Saxogade 77, København V.

Der er nul engangsemballage i LØS Market, der også sætter fokus på problemet med madspild ved at give kunderne mulighed for at købe præcis den mængde af en vare, de har brug for.