Det kører ikke helt på skinnner for Danmarks offentlige transport, som på flere fronter dumper i en ny Greenpeace-rapport. Det er for dyrt at køre offentligt, så vi får ikke lokket nok væk fra de klimabelastende private køretøjer.
© Chris Grodotzki / Greenpeace

Mens klimakrisen sætter ind med større kraft, har mange lande i EU fastlåst transporten i sporet med private biler, der med benzin på motoren kører os længere mod klimaets kant af “point of no return”. Simpelthen fordi den offentlige transport hverken tilbyder et bedre eller billligere alternativ.

Herhjemme i det “grønne foregangsland”, som mange politikere ynder at kalde Danmark, bevæger den offentlige transport – der er afgørende for at bremse klimakrisen – sig særdeles tungt i slæbesporet.

Danmarks offentlige transport dumper med et brag

Danmark og København indtager på flere områder en skuffende plads i bunden af EU, viser en dugfrisk Greenpeace-rapport.

I Danmark er den offentlige transport for dyr, for indviklet og tager for få sociale hensyn. De kollektive tog og busser er i dag en dyr form for luksus, som mange med lave indkomster har svært ved at finde råd til i det daglige. Og de, der har råd, kan nemmere og formentlig billigere komme fra a til b i den firhjulede privatbil.

Hvis man for eksempel skal med statsbanerne fra Aalborg til København, så river det 478 kroner i budgettet.

Danmark indgår i rapportens sammenligning af den offentlig transport i i 30 europæiske lande og deres hovedstæder. Landene er bedømt ud fra fire kriterier: Pris, rabatordninger til forskellige sociale grupper som ældre, studerende, handicappede og arbejdsløse billetsystemets simpelhed, samt moms på billetterne.

Danske priser er i EU’s dyre ende

På de tre første parametre dumper Danmark med et brag.

Billetterne ligger i den dyreste ende. Der er kun få rabatter at hente for enkelte grupper med lavere indkomst. Og så har vi desuden et af Europas mest komplicerede billetsystemer. For eksempel er Sjællands godt 7000 kvadratkilometer delt op i hele i 211 forskellige zoner, som ikke har et samlet billetsystem. I Danmark har vi “rejsekortet”, der er betalingsmiddel til at rejser på tværs af offentlig tog og bus, men det ændrer ikke ved, at det som bruger er svært at gennemskue de forskellige billetsystemer i landet.

Kun momsen trækker os op, så vi ender på en 16. plads, da vi herhjemme sammen med Storbritannien er de eneste lande, der ikke lægger moms på offentlig transport.

Danmarks offentlige transport er altså dyr og besværlig for den enkelte, så den ikke tilstrækkeligt formår at lokke danskerne på det statslige tog. Dermed misser vi en stor mulighed for at sænke klimabelastningen.

Næst efter boligen er transport den største udgift i en europæisk husholdning, mens den står for 25 procent af hele EU’s udledning af drivhusgasser og knap 70 procent af EU’s forbrug af olie.

“Klimabilletter” for alle er vejen frem

Opfordringen fra Greenpeace er klar: Klimaet skal tænkes ind i al transport. En GRØN og BILLIG offentlig transportpolitik FOR ALLE er vejen frem for at bremse klimaets krise.

Greenpeace opfordrer derfor til at alle EU-landene indfører “klimabilletter”, som er billige månedskort, der gælder til alle former for offentlig transport i et land eller en region. Den løsning kan for alvor sætte gang i de offentlige tog og busser.

Der er flere steder, hvor vi kan hente inspiration, for nogle lande er allerede i gang. For nylig lancerede Tyskland og Ungarn begge nationale “klimabilletter”. De følger efter Østrig, som tidligere har indført deres udgave og Spanien, som eksperimenterer med gratis tog.

Andre lande har også gjort forsøg med gratis transport, heriblandt faktisk også Danmark. I sommeren 2020 og 2021 blev der tilbudt gratis færgetransport til de mindre øer for passagerer uden bil. Men det strandede så dér.

Herhjemme er forsøget ikke blevet gentaget eller overført til andre steder. Til gengæld har Danmark med vores dårlige placering nu gode muligheder for at bevæge os op ad ranglisten, hvis bare der er politisk vilje.