At få regeringer til at skille sig af med fossile brændsler så hurtigt som muligt er hverken skørt eller usandsynligt. Faktisk kunne man sige, at det er vanvittigt at vende det blinde øje til den virkelighed, der handler om, at vi er afhængige af fossile brændsler.

Da vi første gang i 1993 lavede vores videnskabelige beregninger om muligheden for at omstille væk fra fossil energi, “Fossil Free Energy Scenario, “ grinte folk af os. Solpaneler, der knapt nok kunne trække en lommeregner, ville ikke kunne skaffe energi nok til hele verden, var det dominerende argument imod os.

Der er sket meget siden da. Greenpeace har fremlagt flere, og mere detaljerede scenarier – både globalt og internationalt – for en energirevolution med to vigtige komponenter: Drastiske energibesparelser og en omstilling fra fossile brændsler til vedvarende energi. 

Og vi er ikke alene om det, selvom vi har været pionerer. For fem år siden, da den femte rapport fra FN’s klimapanel IPCC blev offentliggjort, havde diskussionen allerede ændret sig fra “om” vi kan klare os uden fossile brændsler til “hvor hurtigt” vi kan lave omstillingen. Og til stadighed har der været magtfulde interesser i at beholde status quo, forsøg på at holde os tilbage med masser af misledende information og ulovlige strategier for at få indflydelse på både den offentlige diskussion og de politiske beslutninger.

Stop russiske skyggeskibe!

Putins skyggeflåde er en tikkende miljøbombe i Østersøen, der venter på at ske.

Vær med

I mellemtiden er nogle af de forudsigelser, vi gjorde, ikke bare sket, men de er sket meget hurtigere end vi ventede. Sol- og vindenergi er meget billigere i dag, end det er at investere i fossile brændsler de fleste steder. Selv før krigen. I dag er det folk med elektriske biler, solceller på taget eller en varmepumpe, der griner hele vejen til banken. Også selv om elpriserne er højere end nogensinde.

Selv fossilindustrien er opmærksom på, at en grøn omstilling er vejen frem. De har prøvet at udskifte “fossile brændsler kan ikke erstattes” med “vi er en del af omstillingen.” Mange olieselskaber har ændret deres navn, så “olie” ikke længere optræder i navn eller logo. Og de forsøger i stedet at brande sig selv som “energiselskaber.”

De investerer flere penge i at forsøge at købe goodwill og social accept gennem sponsorater af sport, og kultur, mens de bombaderer os med reklamer, der skal få os til at tro, at de er en del af løsningen, selv om de er en del af problemet. Sponsorater fra russiske olieselskaber bliver nu aflyst og set som en dårlig partner. Men tiden er nu inde til for alvor kappe båndende til alle fossile selskaber. Fossile reklamer må forbyddes, så den grønne revolution kan udspille sig frit og uhindret.

Noter:

Alle de mennesker, der har udskiftet deres oliefyr med et moderne solvarmeanlæg, fortæller deres naboer, hvilken god idé, der var. Boliger med god energiklassificering er meget attraktive. Virksomheder har lavet skiftet til 100% vedvarende på al energi, og er ikke afhængige af fossile brændsler. Det er blevet normalt at kræve grønne energikilder, og vi kan sætte fart på omstillingen til en effektiv og vedvarende økonomi.