© Andrew McConnell / Greenpeace

Putins krig i Ukraine er i høj grad en krig om energi. Som resultat er priserne på kul, olie og gas sendt på himmelflugt, og den samme branche, som graver de fossile brændsler op af Ruslands undergrund tjener styrtende med penge i den danske Nordsø.

Olieselskaberne i Nordsøen skal ikke have skylden for Putins krig, men lad os nu bare kalde pengeregnen for det, den er: blodstænkt. Det er et velkendt fænomen, at når krig og konflikt rammer, så er der profit til de snedige. Gullaschbaronerne under Første Verdenskrig er et eksempel. I nyere tid er det forbavsende ofte olieindustrien.

Krigsmaskinen er betalt af du og jeg

I Nordsøen producerer vi ikke selv olie og gas nok til at dække vores forbrug, og vi er derfor nødsaget til at købe ind i udlandet. Sammen med resten af Europa handler vi flittigt ind i Rusland af både kul, olie og gas. 

Det er et ubehageligt afhængighedsforhold, som vi er havnet i. Krigsmaskinen i Ukraine er betalt af du og jeg, og samtidig sætter vi fut under klimakrisen.

Vi må øjeblikkeligt lukke ned for kul, olie og gas fra Rusland, og det nytter naturligvis ikke blot at købe ind fra andre brutale regimer i stedet. Vi skal af med skidtet og i stedet have grøn energi. Over tid i så store mængder, at vi også kan hjælpe resten af Europa med at vriste sig fri af vores fossile afhængighed og bremse klimakrisen.

Det er på tide, at olieindustrien afleverer flere af de penge tilbage, som fylder deres skattekister op i krisetider. Pengene skal købe os og Europa en grønnere fremtid og dermed fri af brutale regimer. Det haster! Det må være på tide med en kriseskat.

Indlægget er bragt i Ekstra Bladet d. 11. marts 2022.