Lagde du også mærke til de forhøjede bænke, som TV2 satte op i København, og som nu rejser rundt til byer over hele landet? Eller måske så du de reklamer, hvor kendte er kravlet op på bænkene og opfordrer danskerne til at kæmpe for klimaet? Begge dele skulle sætte fokus på de globale vandstandsstigninger. TV2 vil nemlig ind i klimakampen med mere fokus på klimaet og en målsætning om at reducere deres egne udledninger med 70% i 2030.

Det lyder jo umiddelbart meget godt, ikke? Men når udsendelserne stopper og reklameblokken starter, så bliver de gode ambitioner udskiftet med klimabelastende reklamer for benzinstationer, store biler og billige flyrejser. Og reklamerne virker. De får os til købe mere og dermed udlede mere. Faktisk siger FN’s klimapanel nu, at reklamer fra klimaskadelige industrier blokerer for den grønne omstilling.

Tilsammen står klimaskadelige reklamer for knap 20% af TV2s reklameindtægter (og for cirka 8,5% af TV2s samlede indtægter). Over 300 millioner kroner om året. Det viser data fra Kantar Gallup Adfacts.
De data har vi regnet på her i Greenpeace og ifølge vores regnemetode, så udleder alene reklamerne for flyrejser og biler 16 gange mere drivhusgas end den samlede TV2-koncern.  

Besluttede TV2 som en del af sin nye klimasatsning at stoppe med at vise klimaskadelige reklamer, kunne de altså for alvor bidrage med konkrete reduktioner. De kunne samtidig sende et stærkt signal om, at virkeligheden er løbet fra en verden, hvor en stor, ny bil eller en impulsiv flyrejse er en del af det gode liv.

Vi mener, at klimaskadelige reklamer helt skal forbydes på samme måde, som tobaksreklamer er blevet forbudt. Derfor har vi sammen med over 40 andre organisationer startet et europæisk borgerforslag.

Du kan hjælpe med at samle de 1 million underskrifter, det kræver, at få EU-kommisionen til at behandle forslaget. Klik på linket og skriv under.

Men mens vi venter på et EU-forbud, kan TV2 – og alle andre danske medier – passende gå foran og ligesom britiske The Guardian og svenske Dagens ETC sige nej til nogle af de mest klimabelastende reklamer.