Sumatratigeren

Tigre har masser af unikke og fascinerende egenskaber. Vidste du, at enhver tiger har ordet “konge” skrevet på sig? Eller at en tigers brøl midlertidigt kan lamme sit bytte? Her er 10 utrolige fakta, du kan dele med dine venner.

1. Tigre har bedre korttidshukommelse end mennesker. 

Tigerens hukommelse forstærkes gennem stærke synapser i hjernen, hvilket betyder, at deres korttidshukommelse varer omkring 30 sekunder længere end menneskers. 

2. Tigre er fremragende imitatorer

Vidste du, at tigre er i stand til at efterligne lyde fra andre dyr for at komme tæt på deres bytte. Dette bruges strategisk til at lokke dyr som eksempelvis bjørne, bøfler og hjorte. 

3. Tiger måltider

En tiger kan spise op til 40 kg kød ad gangen, men til gengæld kan der også gå over en uge mellem dens måltider. 

4. Hybridtigre?

Vidste du, at en tiger og en løve godt kan få unger sammen? Afkommet kaldes enten en liger eller en tigon alt efter om moderen er en løve eller en tiger. En tigon består af en hunløve og en hantiger, hvorimod en liger er en blanding mellem en hanløve og en huntiger. Ligeren er den største kat nu til dags.

Sumatrantiger i Melbourne Zoo. I Indonesien medvirker palmeolieproduktion til skovrydning og truer Sumatra-tigre eksistens.
Sumatratiger i Melbourne Zoo. I Indonesien medvirker palmeolieproduktion til skovrydning og rydder dyrenes levesteder.

5. En tigers striber er helt unikke

Tigeren karakteristiske striber er med til at camouflere dyret, hvilket giver dem en fordel, når deres skal jages efter et bytte. Ligesom menneskelige fingeraftryk er en tigers striber helt unikke. Der findes altså ikke to med samme stribemønster. Én ting de fleste tigre har til fælles er, at markeringen på deres pande er den samme som det kinesiske tegn for ordet “konge”.

6. Tigre har fremragende manerer

“The survival of the fittest” gør sig gældende i mange aspekter, når det gælder overlevelse blandt naturens vilde dyrearter. Men tigre deler gerne deres bytte under fangsten i modsætning til løver, der gemmer hele byttet til sig selv. Hantigre venter endda på, at hunner og unger spiser, inden de selv spiser med.

7. Tigre kan kun spinde, når de ånder ud

Det store kattedyr, ligesom de mindre af slagsen, kan spinde. Men i modsætning til huskatte kan tigre ikke spinde, når de trækker vejret ind, kun ud.

8. Tigerurin lugter af popcorn med smør. Mums 🍿

Flere forskere har beskrevet lugten af tigerurin med lugten af popcorn med smør. Så befinder du dig i den vilde natur, hvor du ved, tigre opholder sig, og du pludselig lugter popcorn, så er det bare om at komme væk.

9. Tigerens lyde

En tigers brøl er meget, meget højt og kan høres tre kilometer væk. Deres knurren er til gengæld  så lav, at mennesker ikke kan høre den. Andre tigre kan høre lyden på lang afstand. Så lang afstand at den kan gå gennem bygninger, tæt skov og endda passere gennem bjerge. Jo lavere frekvensen er, jo længere rækker den.

Denne knurren bruges blandt andet til at signalere, når der jages efter et stort bytte, eller når sexlysten opstår. Hunner bruger den også til at kalde på deres unger. Et anden smart funktion er, at den lave lydfrekvens er i stand til at lamme et bytte, hvilket naturligvis giver tigeren en fordel i jagten. Det sker, at byttet dør af frygt, inden tigeren dræber den.  

Nærbillede af en Sumatratiger. Tigerøje
Nærbillede af en Sumtratiger

10. Tigre har et fremragende nattesyn

Tigres nattesyn er seks gange bedre end hos mennesker. Dette skyldes en nethindetilpasning, der reflekterer lys tilbage til nethinden. Derfor venter tigre som regel med at jage til det er mørk, da de nemmere kan opdage byttets bevægelse i mørke.

Størstedelen af tigre har gule øjne. Og deres pupiller er runde, når de er udspilede, men de kan trække sig sammen til en smal vertikal spalte, som hos en kat, hvilket er særdeles effektivt, når der skal jages efter et bytte i bevægelse. Øjets fokus styrkes, og distraheringer fra siderne minimeres. Derudover forbedres dyrets nattesyn, og tigeren er i stand til at afstandsvurdere sit bytte uden at bevæge hovedet og dermed risikere at afsløre sig selv. 

Tragisk nok er tigre i alvorlig fare. Der er kun 3.900 vilde tigre tilbage på verdensplan. De største trusler mod tigrene er krybskytteri og ødelæggelsen af ​​deres levesteder til fordel for palmeolie-  og soja plantager, landbrug og hurtig profit. 

Greenpeace har vundet vigtige kampe for at beskytte disse fantastiske dyr. Det lykkedes os at afsløre store virksomheder som Procter & Gamble, Cadbury og Kelloggs, da de brugte leverandører, der ryddede skove for palmeolie. Og takket være tusindvis af mennesker som dig var vi i stand til at lægge pres på virksomhederne for at forpligte sig til nye politikker for at beskytte skove og tigre. Men der er stadig mange trusler, og verdens skove ryddes i alarmerende hastighed.

Tigrenes overlevelse er i vores hænder. Og vi i Greenpeace vil fortsat gøre alt, hvad vi kan, for at beskytte deres eneste hjem – verdens skove. Vil du hjælpe os med at beskytte deres hjem?

Vi arbejder på højtryk for at få udfaset dansk soja, som ødelægger skovområder til fordel for sojaplantager. Sojafoderet til de danske landbrugsdyr optager nemlig landarealer uden for Danmark på størrelse med Sjælland, Falster og Langeland tilsammen, særligt i Brasilien og Argentina, hvor enestående skove som Amazonas-regnskoven, den tropiske skovsavanne Cerradoen og Gran Chaco-skoven er under voldsomt pres fra den voksende sojaproduktion.

Stop dansk import af soja, som truer skovene

Dansk import af soja til dyrefoder truer verdens skove. Naturområder bliver ødelagt, for at give plads til enorme sojamarker. Læs mere her.

Vær med