Flere tusinde har stemt, og der er ingen tvivl. Forbrugermærket MSC har med flere længder vundet Greenpeaces nyoprettede pris som Årets Greenwasher 2023.

Prisen som Årets Greenwasher 2023 afleveres her til MSC. De modtager prisen for deres vildledende blåstempling af fisk og skaldyr, som er fanget med destruktive bundskrabende medtoder. © Greenpeace / Philip Raissnia

Som forbruger vil rigtigt mange af os gerne træffe bæredygtige valg i vores hverdag. Og det ved virksomhederne. Derfor forsøger mange af dem at fremstå så grønne som muligt – også de der i virkeligheden slet ikke er det. Det kaldes for greenwashing, og greenwashing er både ulovligt og virkelig skadeligt for den grønne omstilling og for vores alle sammens fremtid. 

I december sidste år startede Greenpeace Danmark derfor en prisuddeling, hvor vi nominerede fem forskellige selskaber til den ingenlunde flatterende pris som Årets Greenwasher 2023. Selskaber, der alle er skyldige i at have brugt vildledende og grøn-vaskende kneb i deres markedsføring. 

Langt over 4.000 mennesker har afgivet deres stemme i konkurrencen, og nu kan Greenpeace Danmark endelig løfte sløret for resultatet. Med overlegne 45 procent af stemmerne er den “heldige” vinder af Årets Greenwashing Award 2023 det velkendte, blå forbrugermærke fra Marine Stewardship Council (MSC). De mange stemmer viser tydeligt, at det ikke kun Greenpeace, men også mange andre, der synes, MSCs bæredygtighedscertificering af bundtrawlede fisk og skaldyr er grov og uacceptabel vildledning. 

Hvem er MSC? 

MSC kender du fra dit lokale supermarked. Det lille blå mærke med en hvid fisk og ordene “Certificeret bæredygtigt fiskeri” er klistret på mange fiskeprodukter i køledisken, og mærket indikerer, at vi forbrugere tager det rigtige valg for både klima, miljø, hav og os selv, når vi køber netop dét produkt. 

Det passer desværre bare ikke. MSC blåstempler nemlig mange fiskeprodukter, som er fanget på en skadelig måde for vores allerede udsatte havområder. Mange MSC-certificerede produkter er fanget ved brug af destruktive, bundslæbende fiskemetoder. Faktisk er det ifølge deres egen hjemmeside kun fangstmetoder med dynamit eller cyanid, som MSC som udgangspunkt ikke accepterer. Greenpeace mener derfor, at MSC overtræder markedføringsloven, når de stempler fisk med ordet “bæredygtigt”, og i maj 2023 meldte vi dem derfor til forbrugerombudsmanden. 

© Greenpeace

Hvad er destruktivt fiskeri såsom bundtrawl? 

Med “destruktivt fiskeri” mener vi blandt andet bundtrawl, bomtrawl og muslingeskrab. Fælles for disse metoder er, at et redskab (et fiskenet for eksempel) bliver slæbt hen langs havbunden for at samle så mange fisk op som muligt. 

Hvad er problemet med bundtrawl og andre bundslæbende fiskemetoder?

Der er et utal af problemer med brugen af bundtrawl og lignende. For det første river det, foruden mange fisk, også næsten al plantevækst og endda dele af stenrev med sig. En stor del af de planter, der gror på havbunden, bliver pløjet op og skal bruge lang tid på at retablere sig. 

For det andet river de bundslæbende redskaber op i havbunden, hvilket kan frigive lagrede, miljøfarlige stoffer, som har ligget på havets bund i mange år. Det kan ligeledes have fatale konsekvenser for havets flora og fauna. 

For det tredje er det vigtigt at understrege, at en stor del af havets liv holder til på havbunden. Om det er planter, muslinger, plankton eller fisk, så vil de i hele eller dele af deres liv være forbundne til havbunden. Når et stort net bliver slæbt langs med bunden, medfører det selvsagt en stor ødelæggelse, som livet i havene har svært ved at komme sig efter. 

For det fjerde er der bifangst. De store net skelner ikke imellem rødspætte, blæretang eller torsk, og mange fisk bliver fanget uden at skulle bruges i menneskets fødekæde. Når uønskede fisk fanges i nettet, kan det desværre resultere i, at fiskene dør, og ofte blot bliver smidt tilbage i havet. 

“Bæredygtigt certificeret fiskeri” er vildledning

MSC vinder fuldt fortjent prisen som Årets Greenwasher. Tak til alle jer, der har stemt. Hver enkelt stemme er med til at vise, at vi sammen holder øje med, om virksomhederne lever op til deres egne grønne ord, og de mange stemmer til MSC sætter en tyk streg under, at når de får lov til at sætte mærkatet “bæredygtigt fiskeri” på et produkt, der sætter havmiljøet i en endnu værre tilstand, så står vi sammen om at sige fra. 

Greenwashing
Stop greenwashing

Greenwashing eller grønvaskning er vildledende eller ulovlig markedsføring. Vær med til at sige fra over for greenwashing

Vær med