Stem til Årets Greenwashing Award

Når klima- og miljøskadelige virksomheder promoverer deres produkter som grønne og bæredygtige, er de med til at forværre klimakrisen. Gennem misinformation, reklamer, sponsorater eller andre kreative kommunikationstricks vildleder de forbrugere, der ønsker at handle mere bæredygtigt. 

Derfor uddeler vi i en Greenwashing Award - en pris, der går til det selskab, som har lavet årets værste greenwashing.

Afstemningen er nu afsluttet

Ingen tvivl om vinderen af Årets Greenwashing Award 2023

Afstemningen forløb over en måneds tid, og med hele 45 procent af stemmerne løb Marine Stewardship Council med skammen som Årets Greenwasher.  Læs mere om vinderen og Greenwashing Award 2023 herinde.

Se de nominerede

I januar 2024 uddeler vi en pris til Årets Greenwasher. Det er en pris, der går til det selskab, som har lavet årets værste greenwashing. Du kan være med til at stemme til Årets Greenwashing Award i løbet af december og januar.

Greenwashing er et problem for klima, miljø og folkesundhed

Selskaber bruger uoverskuelige summer på at grønvaske sig. Bilselskaber, energiselskaber, kødproducenter og rejseselskaber prøver på forskellige måder at udgive sig selv som klimavenlige eller som værende gode for miljøet. Danskere vil gerne købe grønne produkter - derfor skader det omstillingen, når selskaberne giver et misvisende billede af deres produkter.

Greenwashing vildleder forbrugeren, der køber deres produkter i god tro. Det går ud over klima, miljø og folkesundheden. Greenwashing kan også være i strid med lovgivningen, da vi i Danmark har strenge regler for brugen af udsagn såsom "bæredygtig" eller "klimavenlig".

Derfor arbejder Greenpeace imod greenwashing. Tidligere har vi blandt andet klaget til forbrugerombudsmanden over Danish Crowns "klimakontrolleret gris" samt BMW og Mercedes-Benz' påstande om bæredygtighed. Sammen med andre organisationer og med støtte fra vores medmennesker har vi sørget for, at der er konsekvenser ved greenwashing, og selvom der stadig er meget greenwashing at finde, har vi set en stor ændring inden for de sidste år. 

Klimaskadende selskaber er altså blevet mere forsigtige, men der er desværre stadig grund til at bekæmpe greenwashing. Det gør vi nu i Årets Greenwashing Award.

Se de nominerede herunder.


TOYOTA

Nomineret til Årets Greenwashing Award for at sammensætte deres fossile biler med dansk skov og et samfund i harmoni med naturen, imens de samtidig modarbejder den grønne omstilling. 

Læs mere

Verdens største bilproducent, japanske Toyota, har reklameret for et skovrejsningsprojekt på sociale medier og påstår, at det er en af måderne, Toyota prøver at “støtte biodiversitet og et samfund, der er mere i harmoni med naturen”.

Problemet er bare, at kun én ud af 400 biler solgt på verdensplan af Toyota i 2022 var nul-emissionsbiler, såsom elbiler. Det svarer til 0,24 procent af deres salg og under 24.000 biler i alt. Samtidig modarbejder Toyota også politiske aftaler, der kunne udfase fossilbiler.

Greenpeace har i oktober 2023 udgivet en rapport, der vurderer de femten største bilfirmaer i verden ud fra deres miljøaftryk. Læs rapporten på engelsk her.


TOTALENERGIES

Nomineret til Årets Greenwashing Award fordi de bruger annoncepenge på at virke ansvarlige, til trods for at de på globalt såvel som nationalt plan udsætter dyr, mennesker, klima og natur for forurening og markant værre forudsætninger for fremtiden.

Læs mere

Et af verdens største olie- og gasselskaber, franske TotalEnergies, har på Facebook reklameret for et partnerskab mellem dem og Nationalpark Vadehavet, der skal “bidrage til et bedre dyreliv i nationalparken”. 

Gennem partnerskabet giver TotalEnergies altså indtryk af at være interesseret i dyreliv og at tage ansvar både i forhold til kultur, natur og dyreliv. De viser, at de “træder til” der, hvor der er brug for hjælp - i dette tilfælde vores meget pressede fugleliv. 

Problemet er bare, at 99 procent af TotalEnergies’ energiproduktion og aktiviteter deromkring er baseret på olie og fossilgas.

Greenpeace har i oktober udgivet en rapport på fransk, der kortlægger TotalEnergies’ 33 “klimabomber”. 33 megaforurenende projekter, hvor mere end halvdelen af dem er placeret under 50 kilometer væk fra beskyttet biodiversitet. Og det er kun toppen af det smeltende isbjerg, der er TotalEnergies klimasmadrende aktiviteter.


NORSK REJSEBUREAU

Nomineret til Årets Greenwashing Award, fordi "bæredygtighed" ikke har noget at gøre med hverken krydstogtsskibe eller fossilgas.

Læs mere

Selskabet Norsk Rejsebureau har i et annoncetillæg i Politiken reklameret for deres krydstogt. Her “smelter bæredygtighed, komfort, historie og enestående naturoplevelser sammen”. Selskabet benytter nemlig krydstogtskibe, der dels sejler på batteri og dels på fossilgas.

Men det forpligter at kalde sin rejse for “bæredygtig”. Bæredygtighed betyder nemlig at ens produkt er i harmoni med kloden. Krydstogtskibe er generelt meget langt fra at rime på bæredygtighed, og det gælder også for de skibe, Norsk Rejsebureau benytter sig af. Selvom de kan fremhæve tiltag de har gjort for at mindske deres udledninger, så ændrer det ikke på, at krydstogtskibe er mega-forurenere, der fremmer luksus, kloden ikke kan holde til. 

Krydstogtskibet gør stadig brug af fossilt brændstof og er en del af en problematisk industri.

Lige nu udleder krydstogtskibe og andre maritime fartøjer omkring tre procent af verdens drivhusgasudledninger om året. Krydstogtsferier er også den hurtigst voksende rejse- og turismeindustri på globalt plan.




MARINE STEWARDSHIP COUNCIL (MSC)

Nomineret til Årets Greenwashing Award, fordi mærkningsordninger er vigtige redskaber til at hjælpe forbrugerne med at tage det rette valg, når de handler. Derfor er det helt uacceptabelt bogstaveligt talt at blåstemple produkter fanget på destruktive metoder. 

Læs mere

MSC er et forbrugermærke, som du finder på fiskeprodukter i supermarkedet, på sociale medier og i undervisningsmateriale målrettet folkeskolen. Mærket indikerer, at varen er baseret på “certificeret bæredygtigt fiskeri”.

Ifølge Greenpeace bryder det med markedsføringsloven, når MSC erklærer varer, som er fanget ved destruktive metoder såsom bundtrawl, som “bæredygtige”.

MSC’s standarder for bæredygtigt fiskeri er ikke holdbare. De fokuserer udelukkende på fiskekvoter og negligerer at tage hensyn til de destruktive fiskemetoder.

Stod det til MSC, var det kun fiskeri ved brug af sprængstoffer eller giftstoffer, der var ubæredygtige fiskemetoder. På den måde glemmer MSC nogle af de mest destruktive - og mest almindelige - metoder, såsom bundtrawl og muslingeskrab, hvor net, bomme eller andet hives hen langs havbunden og tager stort set alting med sig på vejen. 

Derfor har Greenpeace den 19. maj 2023 anmeldt MSC til forbrugerombudsmanden for greenwashing.


NESTE

Nomineret til Årets Greenwashing Award fordi biomateriale er en falsk løsning til at erstatte vores brændstofforbrug. Løsningen må altid være at reducere vores forbrug, styrke den kollektive transport og at elektrificere den tilbageværende transport.

Læs mere

Den finske brændstofproducent, Neste, indsatte 26. september 2023 en helsidesannonce i Politiken med den fængende titel “90% mere bæredygtig på 5 minutter” om et af deres dieselprodukter.

Neste’s “vedvarende diesel”, baseret på blandt andet restprodukter, skulle være et bæredygtigt alternativ til almindelig diesel. På sin hjemmeside skriver Neste: “Vi bruger vedvarende råvarer [...]. De restprodukter og det affald, vi bruger, kan fx. være animalsk fedtaffald fra fødevareindustrien, brugt madolie, fiskeolie fra fiskeindustrien og restprodukter fra madolieproduktion”. Det kan betyde forskellige ting og have meget forskellige konsekvenser, helt fra øget madproduktion til afskovning og tab af biodiversitet. Intet af dette rimer på bæredygtighed. 

Biomateriale - som det Neste bruger i deres vedvarende diesel - er ikke bæredygtigt. Det skaber en al for stor efterspørgsel på essentielle råvarer. Helt simpelt sagt: Vi har ikke plads til at dyrke brændstof.


greenwashing quiz

SPRED ORDET

Med Årets Greenwashing Award viser vi selskaber, at vildledning ikke er acceptabelt. Jo flere, der stemmer, des stærkere bliver budskabet. 

Del afstemningen med din omgangskreds, så endnu flere samler sig i kampen mod greenwashing!