Ord er godt men handling er afgørende. Det slår Greenpeace fast i 6. udgave af ”Elektronikguiden”, som denne gang byder på en slem rutsje-tur til giganten Nokia fra en flot førsteplads til en bundskraber af en 9. plads.

En stikprøveundersøgelse af, hvorvidt guidens virksomheder følger deres flotte ord og forpligtelser op med reel handling, viser bl.a., at der er huller i Nokias retur-ordning for gamle produkter i Thailand, Filippinerne, Argentina, Rusland og Indien. Information om virksomhedens retur-service på nettet er forvirrende, personalet i Nokias afdelinger er ikke trænet tilstrækkeligt, og i Thailand, Rusland samt Argentina findes informationen om virksomhedens service ang. elektronik-affald desuden ikke på landenes eget sprog.

“Guiden er et reelt forbrugerværktøj, derfor kan virksomhederne være stensikre på, at vi går deres grønne anprisninger efter i sømmene. Og Nokia er langt med at udfase farlige kemikalier og har en ambitiøs politik om at tage ansvar for eget affald verden over, men nu glæder vi os til at se dem følge op på retur-ordningerne i lande, hvor der typisk ikke er en genbrugsstation lige om hjørnet.” siger Henrik Pedersen, miljøbiolog, Greenpeace Nordic.

Greenpeace har kontaktet Nokias miljødirektør Markus Terho, der siger følgende om Nokias rutsjetur: “Nokia har indsamlings-steder for brugte mobiler og tilbehør i 85 lande verden over. Greenpeace har set på nogle af dem, og her fundet huller i den service og information, der er til rådighed. Det ser vi som en værdifuld feedback, og vi vil nu lave vores egne undersøgelser og se på standarderne. Vi er fast besluttede på at sikre, at Nokias personale i service-centrene har den fornødne uddannelse på det her område, og at informationer om emnet er let tilgængelige for kunderne.”

Greenpeaces elektronikguide så første gang dagens lys i 25. august 2006 og har siden fungeret som målestok for, hvor grønne 14
af verdens største elektronik-producenter i virkeligheden er. Tendens har været, at virksomhederne har rykket sig mærkbart i
positiv retning, og denne gang krediterer guiden Samsung for produktion af PVC-frie fladskærme og for at tastaturet på deres nye
mobiltelefoner er fri for bromerende flammehæmmere. Det har bragt Samsung fra en 8. til en 2. plads.

“Guiden viser rent faktisk, at virksomhederne er parate til at flytte sig, og det betyder helt konkret, at vi nu får produkter, der er frie for PVC og bromerede flammehæmmere. Noget, som hverken national eller EU-lovgivning hidtil har formået at sikre.

Denne 6. udgave af elektronik-guiden tager nu også for første gang fat på et marked i eksplosiv vækst, spillekonsoller. Fra 2005 til 2006 steg salget med 14,9 pct. – i alt 62.7 mio. enheder.

“Vi ved, de farlige stoffer i TV og spillekonsollerne står og damper af og ender i den luft, børnene indånder. Derfor er vi sikre på at også Nintendo, X-box, Sharp og Philips kan se fidusen i at producere grønnere produkter. Og i og med, at Nintendo sidder på 42 pct. af det globale spille-konsol-marked, har de en helt særlig forpligtelse, som de jo har en chance for at tage på sig i den næste guide,” Henrik Pedersen.

Relevant materiale:


Greenpeaces 6. udgave af elektronikguiden “Guide To Greener Electronics”


Greenpeaces elektronik-guide fra september 2007