Venstres energiordfører Lars Chr. Lilleholts seneste udspil om tvungen iblanding af to pct. 1. generations bioethanol i benzin allerede fra i år lyder umiddelbart som en god og grøn ide. Virkeligheden er dog, at disse brændslers positive effekt på energi- og CO2-regnskabet er yderst tvivlsom. Det samlede energiforbrug og drivhusgas-udslip ved dyrkning og omdannelse af landbrugsafgrøder til bioethanol kan vise sig at blive af samme størrelsesorden som det, man ”sparer” ved brug af bioethanol.
“Da der ikke medfølger dokumentation for en betydelig positiv energibalance og en reel samlet CO2-reduktion for produktionen af den forudsatte 1. generations-bioethanol og biodiesel, må udspillet fra venstres energiordfører – hvis der står en enig regering bag – ses som et beklageligt holdningsskift”, siger energi- og klimamedarbejder hos Greenpeace Tarjei Haaland.
Greenpeace ser derimod positivt på brug af 2. generations bioethanol produceret fra eksempelvis husholdningsaffald. Transportsektorens voksende CO2-udslip er et alvorligt problem, og 2. generations biobrændsler kan blive en del – om end en lille del af løsningen. Det helt store potentiale for reduktion af CO2-udslippet i transportsektoren er dog mere energieffektive biler.
Allerede for 10 år ombyggede en række schweiziske racerbil-ingeniører på foranledning af Greenpeace en Renault Twingo i løbet af kun halvandet år. I stedet for køre 15 km. på literen kom den helt op på 30 km. literen.
“Hvis regeringens påståede bekymring for transportsektorens amokløb skal tages alvorligt, så bør den lægge maksimalt pres via EU på bilindustrien og på hjemmebanen omlægge afgiftssystemet for biler, så det i højere grad fremmer de mest energieffektive biler. Det er i den forbindelse grotesk, at regeringen ikke for længst har fjernet muligheden for, at man for den halve pris kan købe firhjulstrækkere til privat brug på gule plader,” siger Tarjei Haaland.
Kommentarer
Fedt lavet og tak for viden. :)