Det er nu mere end 24 timer siden, fire klimaaktivister forlod Greenpeace-sejlskibet Rainbow Warrior, der lige nu befinder sig ved det olieproducerende Dan-felt i den danske del af Nordsøen. 

De fire begav sig derefter ud på en udfordrende 500 meter lang svømmetur med kurs mod olieplatformen Dan Bravo, der ligger cirka 210 km vest for Esbjerg. De nåede sikkert frem til platformen og klatrede op på helikopterdækket, hvor de slog lejr.

Her til formiddag har de monteret et 225 kvadratmeter stort værk, som kunstneren HuskMitNavn har skabt specielt til helikopterdækket på Dan Bravo. Værket bærer teksten “Boiling” og forestiller en overophedet planet.

Billeder og video fra protesten er tilgængelige her: https://media.greenpeace.org/collection/27MDHUDE0KI

Det var fra Dan Bravo, den første dråbe olie blev hevet op af den danske undergrund i 1972, og herfra kræver aktivisterne nu, at afviklingen sættes i gang. Først med et stop for ny oliejagt, siden med den hurtigst mulige udfasning af produktionen og en storstilet udbygning af havvind.

Én af de fire aktivister, 21-årige Ida Marie Olsen, henvender sig i en videobesked sendt fra olieplatformen, direkte til klimaminister Dan Jørgensen, der stadig ikke har taget beslutning om den omdiskuterede 8. udbudsrunde, der kan give olieselskaber lov til at udvide og forlænge olie- og gasproduktion i Nordsøen helt frem til potentielt 2060:

“Jeg er herude, fordi du stadig ikke har sagt nej til at lede efter ny olie og gas i Nordsøen. Klimakrisen har allerede kostet rigtig mange liv, og mange mennesker er taget på flugt, fordi de ikke længere kan bo, hvor de plejede. Sig nej til fremtidig olie og gas. Der er ikke nogen måder, vi kan forsvare det her på”.

Det opråb møder ikke kun opbakning fra HuskMitNavn. En lang række kendte og klimaaktivister bakker op om aktivisterne fra forskellige steder i verden. Flere af dem har valgt at donere en ting til protesten.

Skuespilleren Jason Momoa, der blandt andet er kendt fra Aquaman og sin rolle som Khal Drogo i Game of Thrones, har doneret en trefork, der spillede en central rolle i filmen Aquaman, hvor den blandt andet kunne styre havet og vejret.
Og den amerikanske skuespiller og klimaaktivist Jane Fonda har doneret en rød, strikket hue, hun håber vil holde aktivisterne varme.

Andre har sendt støttevideoer til aktivisterne, som Greenpeace blandt andet har vist i flere livestreams på Facebook. De kommer både fra unge klimaaktivister som uganderen Vanessa Nakate, der skabte overskrifter, da hun i januar blev redigeret ud af et billede med Greta Thunberg fra Davos, og fra den britiske skuespiller Emma Thompson. I sin hilsen siger hun blandt andet: 
“Covid-19 er en portal, igennem hvilken vi kan se vores grønne og bæredygtige fremtid. Portalen er en dør, og lige nu har I jeres fod i den dør, så olie-tidsalderens dinosaurer ikke kan smække den i hovedet på os. Jeg sender min ubegrænsede taknemmelighed, respekt og støtte”.

Alle videobeskeder er tilgængelige her: https://media.greenpeace.org/collection/27MDHUDE0KI

Kontakt:

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark, tlf. 26113951

For kontakt til aktivister og talspersoner, der er ombord på Rainbow Warrior: Presse- og kommunikationsansvarlig i Greenpeace Danmark, Emma Oehlenschläger, tlf. 33376399