Undersøgelse af ATP’s investeringer dokumenterer milliarder af pensionskroner i kul, olie og gas.

Danmarks største pensionsselskab, Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), har investeret over fem milliarder kroner i nogle af verdens største klimasyndere, heriblandt i olieselskaber som Exxon, Shell og Total. Det viser en gennemgang af pensionskassens udenlandske aktier, som Greenpeace har foretaget i forbindelse med kampagnen ‘Flyt Pengene’, der nu lanceres med et krav til ATP om at tage mere ansvar for klimaet.

“Det er trist og paradoksalt, at ATP stadig investerer så mange penge i olie, kul og gas. Fossile brændsler ødelægger jo netop den fremtid, man forsøger at sikre med sin pension,” siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace.

“ATP er hele Danmarks pensionskasse, og vi er alle tvunget til at spare op hos dem, hvad enten vi vil eller ej. Alligevel har vi ingen indflydelse på, hvordan vores pension bliver investeret. Selvom vi har set fremskridt fra ATP i de senere år, tager de stadig ikke reelt klimaansvar. Vi savner virkelig, at ATP fortæller, hvordan man har tænkt sig at sikre, at vores pensionspenge bliver brugt til at understøtte en grøn fremtid, frem for at bidrage til at underminere den.”

Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) råder over en formue på næsten 800 milliarder kroner og er i dag Europas fjerderigeste pensionskasse. Heraf er 32,1 milliard kroner investeret i udenlandske børsnoterede aktier, hvoraf omkring 15 procent er investeret i selskaber og finansinstitutter, der tjener penge på fossile brændsler.

Alene omkring én milliard kroner er investeret i 12 selskaber, der er sortlistet eller under observation af Norges Oliefond, heriblandt en række store energiselskaber som amerikanske American Electric Power og japanske Shikoku Electric Power.

“Det er helt afgørende for klimaet, at verdens pengemænd nu kommer med på vognen og stopper med at holde den sorte energi unødigt længe i live. Her har ATP et stort potentiale til at blive en ledestjerne for, hvordan man kan forene sund økonomisk fornuft med respekt for planeten og fremtidige generationers levevilkår,” siger Jens Mattias Clausen.

Alle danskere i arbejde betaler månedligt knap 300 kroner til ATP fra deres løn. Heraf dækker arbejdsgiveren omkring to tredjedele. Ledige indbetaler også til pensionen igennem enten dagpenge, kontanthjælp eller andre overførselsindkomster. ATP blev oprettet i 1964 som supplement til folkepensionen, og omkring én million pensionister modtager lige nu den såkaldte ATP Livslang Pension.

Kort om kampagnen:

Som en af Europas største pensionskasser har ATP det, der skal til for at tage grønt lederskab – nationalt og globalt. Det skal ATP gøre ved at sikre, at deres investeringer er i overensstemmelse med den globale klimaaftale fra Paris – pengene skal flyttes fra fossile brændsler til den grønne omstilling. ATP er i en unik position til at vise vejen for investorer over hele verden.

Læs mere på: www.flytpengene.nu

Kontakt:
Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver, tlf. 60 13 17 48
Benjamin Holst, pressemedarbejder, tlf. 31 77 11 00