Et af verdens største kødselskaber, brasilianske JBS, har netop meldt mål ud om at blive klimaneutral i 2040, samtidig med at selskabet udskyder sine mål for at stoppe sin medvirken til skovrydning mange år ud i fremtiden. Det sker med mål om først at få den ulovlige skovrydning ud af sine varekæder i 2030 samt at komme selskabets ansvar for skovrydning til livs i 2035. 

Danish Crown er i disse dage under pres for at stoppe sit samarbejde med JBS. Det sker efter, at en Greenpeace-rapport har afsløret, at Danish Crown med sin handel af oksekød med JBS har medansvar for naturødelæggelser i verdens største vådområde, Pantanal. 

30 procent af den brasilianske del af Pantanal blev raseret af brande sidste år, og Danish Crown bekræfter at have købt oksekød fra tre af de slagterier i Pantanal, som ifølge Greenpeace har købt kvæg fra farmere med forbindelse til de ulovlige brande. Danish Crown har indtil videre ikke villet stoppe samarbejdet med JBS.

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov (mobil: 52191291):

“Det er håbløst og dybt forfærdeligt, at JBS melder ud, at de vil fortsætte med at ofre klimaet og Brasiliens uerstattelige skove og biodiversitet på profittens alter i 14 år endnu. JBS viser tydeligt, at selskabet vil fortsætte med at være en væsentlig drivkraft bag rydningen af Amazonas-regnskoven og andre vigtige naturområder som Pantanal mange år ud i fremtiden. Danish Crowns tålmodighed med JBS burde for længst være udtømt, og hvis de fortsætter med at handle med JBS efter denne udmelding, er det en hån mod Danish Crowns egen ansvarlighedspolitik.”

“JBS sætter nye mål, der reelt er et stort tilbageskridt i forhold til, at den brasilianske kødkoncern tilbage i 2009 lovede at forpligte sig til nul skovrydning i hele sin forsyningsbase i Amazonas i 2011 og fuld gennemsigtighed i sine varekæder. Den fortsatte skovrydning i Amazonas er en trussel mod planetens kriseramte klima, og hvis ikke rydningen stopper helt indenfor meget få år, kommer vi en gang for alle til at vinke farvel til Parisaftalens 1,5-gradersmål.”

Baggrund: Danish Crown og den brandfarlige kødhandel med JBS i Brasilien

  • I 2009 dokumenterer Grenpeace, at JBS og to andre store brasilianske selskaber – Marfrig og Minerva – har medansvar for rydningen af Amazonas-regnskoven. Rapporten konkluderer, at oksekødsproduktion står bag 80% af skovrydningen i Amazonas. JBS, Marfrig og Minerva underskriver herefter løftet om, at ingen af deres leverandører – direkte og indirekte – vil rydde rydde regnskov efter 2011
  • I marts 2021 efter dokumenterer Greenpeace i rapporten “Making Mincemeat of the Pantanal”, at JBS og de øvrige selskaber fortsat får kød med forbindelser til afbrænding og rydning af naturområder i Brasilien. Denne gang i Pantanal-regionen, samt at selskabernes leverandørerne er involveret i en længere række lovovertrædelser. Læs mere om rapporten og Danish Crowns forbindelse til selskaberne. 
  • JBS er i over et årti blevet løbende kritiseret for sine ødelæggelser af miljøet og Brasiliens skove, hvilket sidste år førte til, at Nordea sortlistede JBS og solgte sin aktiebeholdning på 300 millioner kroner i selskabet.