København, 7. juni 2021 – Greenpeace klager i dag til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns kampagne for “Klimakontrolleret gris.” Kampagnen er slagterikoncernens største nogensinde, og Greenpeace mener, at den indeholder flere stærkt vildledende og udokumenterede påstande. Greenpeace varslede for en uge siden, at miljøorganisationen ville indbringe kampagnen for forbrugerombudsmanden. Siden har Danish Crown nægtet at trække kampagnen tilbage, og Greenpeace har derfor indgivet klagen her til morgen.

Samtidig med indgivelsen af klagen til Forbrugerombudsmanden går Greenpeace i luften med hjemmesiden greenpeace.dk/danishcrown, hvor befolkningen opfordres til at skrive under på klagen, og hvor det udfoldes, hvorfor Greenpeace mener, at kampagnens budskaber er vildledende. 

Læs klagen til Forbrugerombudsmanden her

Greenpeace har i henhold til markedsføringslovens §13 anmodet om og modtaget Danish Crowns dokumentation for kampagnens kernebudskaber – heriblandt at virksomhedens svinekød er “klimakontrolleret”, og at Danish Crown har mindsket sit svinekøds klimaaftryk med 25 procent siden 2005. Efter at have gennemgået dokumentationen fra Danish Crown vurderer Greenpeace, at kampagnens påstande hviler på et udokumenteret grundlag og vildleder forbrugerne.  

Greenpeace har derfor i samarbejde med LIGA Advokater, som er specialiseret i markedsføringsjura, udformet klagen til Forbrugerombudsmanden og opfordrer til, at Danish Crown bliver pålagt at trække kampagnen tilbage, berigtige de vildledende påstande i offentligheden samt betale en bøde, der står mål med kampagnens omfattende og vildledende karakter. 

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace, udtaler:

“Danish Crowns “klimakontrol”  består af frivillige, uforpligtende målsætninger, og er dermed ikke meget andet end et salgstrick.Vi vurderer derfor, at Danish Crowns selvopfundne mærkningsordning er vildledning i værste potens og direkte skadelig for den grønne omstilling. Kampagnen bør derfor stoppes omgående.”

“Danish Crown forsøger med klimakontrolleret gris at greenwashe sit svinekød og bilde den danske befolkning og politikerne ind, at virksomhedens svineproduktion har en klimamæssig fordel. Men Danish Crown kan ikke dokumentere, at slagterikoncernens svinekød er mindre skadeligt for klimaet end svinekød fra konkurrerende producenter – hverken i Danmark eller i andre lande. Kigger man Danish Crowns dokumentation efter i sømmene, bliver man slemt skuffet.” 

“Danish Crowns markedsføring er direkte skadelig for opfyldelsen af Danmarks klimamål, og den risikerer at forsinke den nødvendige omstilling af vores kostvaner til markant mindre kød. Flere analyser peger på, at danskerne synes, det er svært at vide, hvad der klimamæssigt er de bedste valg. Ved at vildlede befolkningen om klimapåvirkningen ved dansk svinekød, bidrager Danish Crown til den forvirring, og forbrugerne bliver ladt i stikken.”

Om Danish Crowns kampagne:

-Kampagnen “Klimakontrolleret Gris” har fyldt landets gadebilleder, tv-og radioflader, sociale medier, aviser og butikker siden sommeren 2020 og vil ifølge Danish Crown gøre det i lang tid fremover. 

-Som led i kampagnen påfører Danish Crown et mærke på virksomhedens svinekød, hvor der står “Klimakontrolleret Gris”. Det er mærket og kampagnebudskaberne “Dansk gris har 25% mindre klimaaftryk pr. kg kød siden 2005″, “Man kan ikke skære alle grise over en kam” og “Dansk gris er mere klimavenligt, end du tror”, som er hovedankerne i klagen fra Greenpeace, da budskaberne efter miljøorganisationens opfattelse er vildledende og udokumenterede.

-Foruden klagen fra Greenpeace har Klimabevægelsen, Den grønne studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening stævnet Danish Crown for kampagnen.

-For overblik over kampagnen se Danish Crowns pressemeddelelse, denne artikel fra virksomhedens hjemmeside og virksomhedens Tv-reklame, der har kørt i heftig rotation på TV2 blandt andet.

Medieomtale indtil videre:

Kraftige anklager rettes mod Danish Crown (Børsen)

“Vi kommer ikke til at trække det tilbage” (Børsen)

First Danish Climate Lawsuit Targets EU’s Biggest Pork Producer (Bloomberg)

”Det er en ommer, hvis du spørger mig” (Podcasten Budskab fra Dansk Journalistforbund)

Kontakt

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace, mobil: 52191291

Andreas Abildlund, kommunikationsmedarbejder i Greenpeace, mobil: 28943946