Regeringen åbner i morgen fødevaretopmødet World Food Summit, hvor ministre, beslutningstagere og fødevarevirksomheder fra hele verden skal tale om, hvordan vi skaber fødevaresikkerhed for en stigende verdensbefolkning med bedre mad.

 Under overskriften “Make Better Food For More People” er målene for World Food Summit bl.a. at bidrage til at indfri FN’s verdensmål. Værterne har dog undladt at sætte kød og mejeriprodukter på dagsordenen på trods af produktionens store negative konsekvenser for klimaet og miljøet, både i Danmark og globalt. Danmark har den højeste produktion af kød per indbygger i verden og producerer blandt andet godt 31 millioner grise om året, hvoraf ca. 14 millioner eksporteres som levende smågrise.

Greenpeace kan med aktindsigter i kommunikation mellem Miljø- og Fødevareministeriet og blandt andre mejerigiganten Arla dokumentere, at ministeriet tilsyneladende har haft en uofficiel og højt prioriteret dagsorden omkring topmødet, nemlig at promovere den danske kød- og mejeriindustri. Her fremgår det blandt andet, at ministeriet i planlægningen giver Arla mulighed for at udpege relevante ministre, der skal inviteres til topmødet.

Læs meget mere i Politikens afdækning her.

Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver, Greenpeace (mobil: 2340 6595), siger:

“Det er problematisk, at regeringen tilsyneladende vil bruge topmødet som platform for dansk produktion og eksport af blandt andet kød- og mejerivarer, når man rettere burde adressere produktionens store miljø- og klimaaftryk. Der tegner sig et billede af, at regeringen muligvis ønsker at bidrage til at løse verdens fødevareudfordringer, men samtidig vil fastholde og fremme den alt for høje, ubæredygtige eksport af kød og mejeriprodukter. Dermed står Danmarks værtskab desværre tilbage som lidt af en farce.”