En langskægget fyr i overalls åbner madkassen og ser en seddel fra kæresten med teksten “sweetheart”. Men til skræk og rædsel ser han derefter madkassens indhold: Salat! Herefter går alle på kontoret amok i panik-stemning, mens højlydte alarm-sirener blæser ud af højtalerne. Der falder dog et stykke rugbrød ned fra himlen, og en speak beroliger gutterne (og seerne): “Easy. Stryhns. Danish liver paté. Mmmmm. Food for real men!”

Reklamen fra Stryhns er et godt eksempel på, hvordan den europæiske kødindustri markedsfører kød i disse år. Europæiske kødreklamer er nemlig proppet med de samme underliggende budskaber, såsom at ‘gode kvinder serverer kød”, ‘kød er maskulint’ og ‘kød er forbundet med national identitet’’. Det viser en ny rapport fra Greenpeace i Danmark, som er forfattet af eksperter i semiotik.  Vi har også lanceret denne hjemmeside om rapporten. 

Rapporten er fuld af lignende eksempler, som jeg tænkte, kunne danne ramme om en god artikel/indslag hos jer. Projektlederen for Greenpeaces landbrugsarbejde, Kristine Clement, er rigtig godt inde i rapporten og stiller gerne op til interview og gennemgår de eksempler, I har lyst til at dykke ned i, og forklarer, hvorfor Greenpeace mener, at kødreklamerne er et problem. 

Mere info om rapporten
Rapporten, Skåret ind til benet: 7 myter i reklamer for kød, har analyseret 51 kød-brands – blandt andet fra Danish Crown, Stryhns og Landbrug & Fødevarer, og identificerer syv gennemgående myter i nutidens markedsføringen af kød:

  • Kød er en del af klimaløsningen, ikke problemet
  • Kød er godt for dig
  • Kød gør dig mere mand
  • Gode kvinder tilbereder og serverer kød til deres familie
  • At spise kød er forbundet med national identiet
  • At spise kød bringer mennesker sammen
  • At spise kød handler om frihed, valg og individualitet

Her er nogle eksempler

Kød er en del af klimaløsningen

Danish Crown, Danmark 

(OBS: Kampagnen er trukket tilbage efter kritik fra bl.a. Greenpeace)

Kød gør dig mere mand

Gøl, Danmark 

https://www.youtube.com/watch?v=Q6SPRqu42LI&t=18s

Screenshot 2021-06-27 at 16.58.14.png

Reklame fra Tyskland 

https://www.youtube.com/watch?v=XwhdFlSdIRs

Kød er forbundet med national identitet

Danish Crown, Danmark https://www.danishcrown.com/da-dk/baeredygtighed/klimafremskridt-for-danske-grise/klimakontrolleret-gris-fra-vores-danske-landmaend/

Screenshot 2021-09-23 at 12.12.47.png

Reklame fra Frankrig

https://www.youtube.com/watch?v=_bPdrPfIqtI

Kød er godt for dig 

Screenshot 2021-08-30 at 15.04.50.png

Reklame fra Spanien 

Gode kvinder serverer kød til familien

Danish Crown, Danmark 

https://www.youtube.com/watch?v=bDeT1KsMfgc

At spise kød handler om frihed og individualisme

Reklame fra Frankrig

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace, +45 52 19 12 91, udtaler:

“Mens de videnskabelige anbefalinger er klare: Vi bliver nødt til at skære ned på kød både for vores eget helbreds, naturens og klimaets skyld, fortsætter kødindustrien med at lave store reklamekampagner, der er designet til i stedet at manipulere befolkningen til at øge kødforbruget. Hvis vi skal have nogen som helst chance for at lykkes med den grønne omstilling af vores spisevaner, er det nødvendigt, at politikerne begynder at begrænse kødindustriens spillerum,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace, og fortsætter:

“Danskerne er et af de folkefærd i verden, der spiser mest kød. Vores kødforbrug er dybt indlejret i vores kultur. Samtidig er det efterhånden hævet over enhver tvivl, at det er skadeligt for vores helbred, og vi ved, at det går ud over fremtidige generationers mulighed for at trives. Det kan vi ikke blive ved med at lukke øjnene over for.”

Greenpeace lægger med rapporten op til debat om myterne i kødindustriens markedsføring, der synes allestedsnærværende, og som er en stopklods for den grønne omstilling. Kødspisning er dybt indlejret i vores kultur, hvilket blandt andet skyldes industriens konstante indsats for at gøre kødspisning til en del af vores identitet.