Umiddelbart ser det både flot og imponerende ud i videoer som denne fra Danish Crown. Det kan være svært at at gennemskue, om det, de siger i reklamerne, er rigtigt. I Greenpeace har vi identificeret fem centrale greenwashing-påstande i Danish Crowns kampagne, som du kan læse mere om her på siden. Og så har vi lavet en guide, der hjælper dig til at undgå virksomhedernes værste tricks, når de snyder sig grønnere, end de er.

Denne video er ét eksempel fra Danish Crown, der handler om det, de kalder “klimavejen”.

1. “Mere klimavenlig end du tror”

Hvor klimavenlig tror du, at dansk gris er? Åbenbart ikke nok ifølge Danish Crown, som sidste år fyldte landets gader med budskabet “Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror”.

Det gjorde de ifølge Danish Crown selv for at “hjælpe” de fire ud af fem danskere, der synes, det er svært at handle bæredygtigt ifølge en undersøgelse, virksomheden havde fået foretaget.

Læs mere om påstanden, og hvorfor den er vildledende, i artiklen her.

2. “Man kan ikke skære alle grise over en kam”

“Med det nye klimabudskab på emballagen til vores klimakontrollerede gris viser vi, at man ikke kan skære alle grise over én kam.” 

Sådan skrev Danish Crown i en pressemeddelelse, da de lancerede kampagnen for klimakontrolleret gris. Påstanden, “man kan ikke skære alle grise over en kam”, har siden været en af de mest synlige og gennemgående.

Læs mere om, hvordan denne påstand er en del af Danish Crowns greenwashing i artiklen her.

3. “Danish Crowns grisekød er klimakontrolleret”

Danish Crowns har siden sommeren 2020 sat lyserøde mærker med teksten “klimakontrolleret gris”, et billede af en gris og et dannebrogsflag på sit svinekød.

Danish Crown forklarer, at virksomhedens svinekød er klimakontrolleret, fordi selskabet har udformet et såkaldt “bæredygtighedsprogram”, der er døbt “Klimavejen”, som landmænd, der leverer kød til virksomheden, kan tilslutte sig.

Men det har ikke nogen konsekvens for landmændene, “der går klimavejen” at dumpe ved den såkaldte “klimakontrol”. 

Læs mere i artiklen her om, hvordan den mærkningsordning, Danish Crown har opfundet, er en del af deres Greenwashing.

4. “Danish Crown har mindsket svins klimaaftryk med 25 procent”

“Rejsen er lang. Men vi er godt på vej, og vi skal videre. Kig efter mærket og vælg klimakontrolleret gris, når du handler.”

Sådan lyder det i Danish Crowns reklamer for klimakontrolleret gris, mens en supplerende tekst forklarer, hvorfor virksomheden mener, at den er godt på vej: “25 procent mindre klimaaftryk pr. kg. kød siden 2005.” 

Det er dog højest tvivlsomt, at Danish Crown har mindsket dansk svins klimaaftryk i det omfang af flere årsager. Læs mere om den problematiske og mangelfulde dokumentation for påstanden i artiklen her.

5. “Ansvarlig soja til danske grise”

“Ansvarlig soja til danske grise” er et af de første budskaber, man møder på Danish Crowns hjemmeside. Men hovedparten af den “ansvarlige” soja kommer fra lande i Sydamerika, primært Brasilien og Argentina, hvor der er høj risiko for, at produktionen har ført til skovrydning, ødelæggelse af naturområder og krænkelser af oprindelige folks rettigheder.

Det betyder, at sojaen i dansk svinefoder har store konsekvenser for klimaet, Sydamerikas skove og oprindelige folk. Læs mere i artiklen her om, hvorfor sojaen ikke er ansvarlig, som Danish Crown påstår.


Stop Danish Crowns greenwashing

Vær med til at stoppe Danish Crowns greenwashing. Skriv under på klagen nu.

Vær med