Tahdotko tehdä enemmän?
Liity kuukausilahjoittajaksi ja suojele metsiä

Sinun tukesi on korvaamatonta, liity lahjoittajaksi jo tänään.

Lahjoita ×


Maailman toiseksi suurinta sademetsää halkovat lukuisat joet, joista mahtavin on Kongojoki.

 

Kongon sademetsä on koti tuhansille kasveille ja eläimille

Maailman trooppiset sademetsät kätkevät sisäänsä uskomattoman elämänkirjon. Ne tarjoavat ruokaa ja suojaa sadoille miljoonille ihmisille ja hillitsevät ilmastonmuutosta. Sademetsät ovatkin yksi maailman tärkeimmistä alueista kaikelle elämälle. Tämän vuoksi Greenpeace tekee kaikkensa, jotta maailman trooppiset sademetsät suojellaan teollisuuden hyväksikäytöltä ja lyhyen aikavälin voitontavoittelulta. Siksi työskentelemme myös Kongon sademetsässä. Liittymällä kuukusilahjoittajaksi tuet metsien suojelemiseksi tehtävää työtä. 

Jos vaurautta mitattaisiin luonnon monimuotoisuudella, Kongon sademetsä olisi maailman rikkaimpia alueita. Sieltä löytyy

  • 10 000 kasvilajia
  • 1000 lintulajia
  • 400 nisäkäslajia

Metsän kätköissä elää myös harvinaisia  ja uhanalaisia eläimiä, kuten Okapi, jolla on kirahvin kuono ja seepran pylly (googleta vaikka!).Harvinaiseen Okapiin voi törmätä ainostaan Kongon sademetsässä.

 


Serkkumme bonobot ja simpanssit asuvat Kongojoen eteläpuolella.

 

Empaattiset serkkummekin asuvat täällä

Kongon sademetsässä asustavat myös serkkumme bonobot ja simpanssit. Nämä lähimmät sukulaisemme ovat hyvin sosiaalisia ja yleensä viettävät aikaa ryhmässä leikkien. Ne osaavat ilmaista myötätuntoa, empatiaa, ystävällisyyttä, kärsivällisyyttä ja herkkyyttä. Toisinaan ne vihastuvat ja ovat kateellisia!

 

Norsukala on Kongojoen älykäs viestijä

Jos sademetsän elämän rikkaus häkellyttää, niin niin tekee kyllä sen uumenissa virtaava valtaisa Kongojokikin! Sen vesissä uiskentelee 700 kalalajia. Niistä erikoisin lienee epätavallisen älykäs norsukala, joka pystyy viestimään tuottamalla heikon sähkökentän pyrstönsä lihaksilla.  

 

Kartoitamme metsän ihmeet

Suurin osa Kongon sademetsän monimuotoisesta luonnosta on meille tuntematonta. Lahjoittajiemme tuen ansioista matkaamme heinäkuussa kolmeksi viikoksi kartoittamaan tätä metsää, jonka elämänkirjo on lähes tajunnanräjäyttävää!
Jokaisen tulisi nähdä tämän paikan ainutlaatuisuus ja tuntea sitä uhkaavat voimat. Tahdomme näyttää maailmalle, mitä voimme menettää, jos Kongon sademetsä tuhotaan. Näin voimme vaikuttaa alueen hallituksiin ja yrityksiin, jotta ne lopettavat tuhoisat toimintansa metsissä.

 

Tuhoisat hakkuut uhkaavat metsää

Kongon sademetsä sijaitsee taloudellisesti köyhällä alueella, eikä metsien teollinen hyväksikäyttö ole vielä tuhonnut yhtä laajoja alueita kuin Amazonilla ja Indonesiassa. Tilanne on kuitenkin huolestuttava. Kongon metsiä suojellut säädös ollaan purkamassa. Kongon hallitus ja kansainväliset suuryritykset ovat iskeneet kyntensä kiinni laajoihin koskemattomiin metsäalueisiin, joilla kasvaa eksoottisia, uhanalaisia ja maailmalla haluttuja puulajeja, kuten tiikki afrormosia.Vastuuttomat hakkuut ja metsämaatalous tuhoavat koskemattomia metsiä.

 

Hakkuut tunkeutuvat yhä syvemmälle koskemattomiin metsiin. Metsureiden jälkiä seuraavat muut tuhoa aiheuttavat toimijat, kuten laittomat metsänkaatajat, salametsästäjät, kaivostoimijat ja metsätalouden harjoittajat. Teemme kaikkemme, jotta säädöstä ei pureta, koska Kongon metsän tulevaisuudesta riippuu koko ihmiskunnan tulevaisuus.

 


Kongon suometsät varastoivat yhtä paljon hiiltä kuin koko maailma tuottaa kasvihuonepäästöjä kolmessa vuodessa! © Daniel Beltrá / Greenpeace

 

Maailman suurin trooppinen hiilinielu on vaarassa

Kongon sademetsässä sijaitsee maailman suurin trooppinen suometsä. Jos soita ympäröivät metsät kaadetaan ja suot kuivuvat, ilmaan voi päästä jopa 30 miljardia tonnia hiiltä – yhtä paljon kuin koko maailma tuottaa kasvihuonekaasuja kolmessa vuodessa!
Kongon laajat sademetsät ulottuvat Kongon naapurimaahan Kameruniin, jossa teollinen maatalous tuhoaa metsiä hälyttävää tahtia. Palmuöljyn, kumin ja muiden tuotteiden kasvanut tuotanto tuhoaa tuhansien lajien kotimetsää. Samalla se pakottaa paikalliset asukkaat luopumaan perinteisistä tavoistaan elää harmoniassa metsän kanssa.

 

Kongon sademetsä voidaan vielä pelastaa

Osa paikallisista yhteisöistä on asuttanut sademetsää jo tuhansia vuosia. He tietävät paremmin kuin kukaan meistä, mitä ihmeitä metsä kätkee sisäänsä ja miten niitä voidaan suojella. Siksi ei riitäkään, että me vain kartoitamme ja kerromme ihmisille Kongon sademetsän ihmeistä.


 

Autamme paikallisia asukkaita perustamaan  paikallisia suojeluohjelmia. Lisäksi paljastamme laittomia ja vastuuttomia hakkuita. Vain yhteistyöllä paikallisten kanssa ja aktiivisesti tuhoisia toimia paljastamalla ja kampanjoimalla voimme suojella tämän metsän. Metsän, jotka suojelevat meitä kaikkia ilmastonmuutokselta. Tätä emme kuitenkaan pysty tekemään ilman tukijoidemme apua. Kiitos siis kaikille tukijoillemme!

Toivottavasti pääsen pian kertomaan teille uusia tarinoita täältä häkellyttävän kauniista Kongon sademetsästä. Pysy kuulolla!
P.S. Jos tahdot suojella kanssamme sademetsiä, voit tehdä lahjoituksen täällä. Kiitos jo etukäteen!Simpanssi-serkkummekin kiittää kotimetsän suojelusta!