Tänään osavuosikatsauksensa julkaissut Fortum kertoo alkuvuoden tuloksen olleen vakaa. Muuten sijoittajapuolella on ollut merkittävää epävakautta. Eurooppalaisen ilmastoliikkeen lisäksi Fortum on päätynyt nyt myös suursijoittajien hampaisiin, ja yhä useampi suuri rahasto on alkanut kyseenalaistaa Suomen suurimmaksi yritykseksi nousseen Fortumin ja tytäryhtiö Uniperin strategiaa.
“Me kirjoitamme teille ilmaistaksemme huolemme koskien Fortumin suuntaa, nyt kun yhtiö saa hallintaansa tytäryhtiö Uniperin.”
Näin alkaa avoin kirje, jonka eurooppalaiset suursijoittajat lähettivät toimitusjohtaja Pekka Lundmarkille sekä Fortumin hallitukselle. Kirje lähetettiin 17. maaliskuuta, samana päivänä kun Fortumin yhtiökokous oli alunperin määrä järjestää.
Kirjeessä muun muassa Euroopan suurimman varainhallintayhtiön, eli 1700 miljardin euron varallisuutta hallinnoivan Amundin, edustaja kyseenalaistaa Fortumin hiilipolitiikan ja esittää huolensa yhtiön suunnasta. Näin siksi, että valtionyhtiö Fortum on tytäryhtiönsä kautta avaamassa uutta hiilivoimalaa Saksaan ja uhkaa haastaa hiilestä luopuvan Hollannin kansainväliseen välimiesoikeuteen. Kirjeessä korostetaan myös hiilivoiman huonoa kannattavuutta sekä hiilivoimaan liittyviä oikeudellisia riskejä ja maineriskiä.
Huhtikuun lopussa Talouselämä uutisoi, että maailman suurin varainhoitaja BlackRock on ollut alkuvuoden aikana kahdesti yhteydessä Fortumiin ilmastoriskien vuoksi.
Tämän lisäksi BlackRock äänesti lopulta 23. huhtikuuta järjestetyssä Fortumin yhtiökokouksessa hallituksen jäsenien ja toimitusjohtajan vastuuvapauden myöntämistä vastaan. Perusteluna oli Talouselämän mukaan “hiiliriskien kasvattaminen, mikä kyseenalaistaa johdon sitoutumista ilmastotavoitteisiin ja vaikuttaa myös yhtiön taloudellisiin riskeihin”.
Vain kaksi päivää sitten, eli keskiviikkona 13. toukokuuta, maailman suurimpiin sijoittajiin kuuluva Norjan valtion hyvinvointirahasto kertoi sulkevansa useita suuria hiiliyhtiöitä sijoitusportfolionsa ulkopuolelle. Suomen ja Fortumin kannalta kiinnostavaa on se, että samalla Fortumin tytäryhtiö Uniper asetettiin tarkkailtavien listalle.
Kyseessä on vakava varoitus, jonka merkitys on suurempi kuin äkkiseltään voisi arvata. Norjan hyvinvointirahasto ei ole ainoastaan suuri vaan se on myös vaikutusvaltainen. Useat pienemmät sijoittajat ja rahastot seuraavat perässä ja toistavat suoraan Norjan hyvinvointirahaston tekemisiä ja linjauksia kestävyyden suhteen. Toisaalta tarkkailtavien listalle asettaminen kertoo myös sen, etteivät suursijoittajat usko Fortumin tytäryhtiö Uniperin uuteen, maaliskuussa julkistettuun strategiaan.
Jos olet samaa mieltä siitä, että Fortumin on aika luopua fossiilisista, lähetä Fortumin johdolle viestiä täältä!